Nie jest to jakiś magiczny wynalazek – znajduje się on w ciele każdego nas w wątrobie oraz mięśniach szkieletowych. Ze względu właśnie na swoje położenie oraz funkcję, jaką pełni a raczej – dla jakich komórek i organów ją pełni- dzielimy go właśnie na wątrobowy oraz mięśniowy. Bez względu na rodzaj glikogenu jego funkcja to bycie zapasowym materiałem energetycznym dla naszego organizmu, który wykorzystywany jest wraz z wydatkiem energii, kiedy poziom glukozy w naszej krwi nie jest wystarczający i i jego poziom dla różnych organów oraz narządów się zmniejsza. Z tej racji glikogen mięśniowy, jak sama nazwa wskazuje, zaopatruje w w energię mięśnie szkieletowe, a więc tkankę poprzecznie prążkowaną, wątrobowy zaś neurony i krwinki czerwone.
Wysiłek fizyczny a więc trening i różne inne formy aktywności są głównym powodem zmniejszania się zapasów glikogenu z naszych mięśni. Uzupełniamy go podanymi odpowiednio szybko i w odpowiedniej dawce węglowodanami. Dla resyntezy właśnie tego składnika ważne jest, aby węglowodany zostały uzupełnione jak najszybciej po treningu, stąd odpowiednie zalecenia żywieniowe w czasie około treningowym oraz częsty widok osób spożywających carbo zaraz po treningu. Jeśli zaś nasze zapasy energii przy jego rozpoczęciu będą zbyt małe, szybko się one skończą, co będzie skutkowało spadkiem intensywności treningu oraz katabolizmem białek.
Aby więc chronić zarówno nasze mięśnie, jak i komfort psychiczny, zapewniając sobie intensywny i napełniający satysfakcją, trening z progresem, warto zwracać na tę kwestię uwagę. Zwracajmy więc uwagę na swoją dietę i posiłki około treningowe, a także zaopatrzmy się w smakowite węglowodany ; ) Wybór smaków w naszej ofercie jest spory, polecamy serdecznie!