Nasza nauka i skupienie w pracy na pewno będą lepsze, jeśli dieta będzie odpowiedniej jakości. Wbrew pozorom, nawet w spoczynku nasz organizm ze względu na procesy zachodzące w mózgu oraz inne procesy życiowe potrzebuje energii. Swego rodzaju 'paliwem', które jest dla naszego mózgu niezbędne jest glukoza. Najlepiej, aby z pożywienie dostarczać przede wszystkim węglowodanów złożonych, co zapewni uwalnianie energii w sposób równomierny i powolny. Jeśli nie będziemy dostarczać ich w odpowiedniej ilości, wstrzyma to tworzenie nowych neuroprzekaźników, a więc odczujemy dezorientację oraz skołowanie. Najlepszym więc rozwiązaniem jest spożywanie pieczywa pełnoziarnistego, ciemnego ryżu i makaronu, kasz, produktów zbożowych z pełnego przemiału oraz płatków owsianych.
Węglowodany jednak to nie wszystko! Wraz z ożywieniem powinniśmy dostarczyć także pewne aminokwasy egzogenne, m.in. tyrozynę oraz tryptofan, które niezbędne są do syntezy dopaminy, która zaś jest związanym z odpowiednią koordynacja ciała neuroprzekaźnikiem. Należy więc dbać w tym przypadku o odpowiedniej jakości białko, które nam tych aminokwasów dostarczy. Najbardziej polecaną są jajka, parmezan, soja, ale także pestki dyni i migdały, których jednak z reguły zbyt dużo nie spożywamy.
W diecie wspomagającej nasz mózg powinny znaleźć się także antyoksydanty – produkty pełnoziarniste, wiele świeżych warzyw i owoców (np. borówki amerykańskie czy czarna porzeczka). Wolne rodniki produkowane są w wyniku stresy oksydacyjnego naszego organizmu, który jest niebezpieczny. Niszczą one komórki i powodują ich obumieranie. Ważne, a często niedoceniane oraz nieuwzględniane są również niektóre pierwiastki- m.in. magnez i cholina, bardzo potrzebne w procesach koncentracji, kojarzenia, a także zapamiętywania. Innymi substancjami, które na nasz mózg wpływają są także.. tłuszcze! Stanowią one prawie dwie trzecie mózgu, więc ich ilość i przede wszystkim odpowiednia jakość musi być dostarczona. Dominującym składnikiem w błonach lipidowych w naszym mózgu jest kwas DHA, który należy do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby więc lepiej przyswajać widzę, a także panować nad swoim nastrojem powinniśmy włączyć w dietę ryby, zwłaszcza tłuste morskie, takie jak łosoś czy też tuńczyk.
Może nie jest to czynnik pochodzący z diety, ale zdecydowanie naszą koncentrację oraz sprawność mózgu poprawia porządny trening, wypad na rower, spacer czy też inne formy aktywności fizycznej; ) Nasz mózg poza składnikami odżywczymi potrzebuje także tlenu, którego mu wtedy dostarczamy. Dodatkowymi 'efektami ubocznymi' wspierania w ten sposób naszego mózgu będzie także lepsza forma, kondycja i zdrowie, ale także samopoczucie i pewność siebie.
Pamiętajmy o odpowiednim odżywaniu siebie pod względem sylwetki i celów treningowych, ale również kondycji mózgu. Poza treningami przecież zasypywani jesteśmy obowiązkami, którym także musimy podołać.