Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4978
Wczoraj:6799
W tygodniu:24773
W miesiącu:161824
Ogólnie:5897622

Kto jest online

5
Online

czwartek, 25, kwiecień 2024 15:41

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Zarówno w dietach redukcyjnych, jak i tych na masę, oraz dietach związanych ze stanem zdrowia najczęściej rekomendowanym rodzajem mięsa jest białe – i nie, nie ma tu znaczenia to,że ładniej ten kolor komponuje się w potrawach; p Główną kwestię stanowi zarówno zawartość i stopień przyswajalności białka, jak i to,że mięso białe czyli drób (kurczak, indyk), cielęcina czy mięso z królika posiadają najmniej tłuszczu. Ta kwestia właśnie najczęściej ma największe znaczenie, ze względu na rozpowszechnionych wiele teorii na temat wpływu tłuszczu i zwiększającego się poziomu cholesterolu na występowanie wielu chorób. Ze względu na czasem okrojone poglądy na temat właśnie mięs mocno ograniczamy składniki w naszej diecie, która po jakimś czasie bycia monotonną najzwyczajniej może nas zdemotywować. Wiele osób stosujących zbilansowane diety pozwala sobie jednak na spożycie wołowiny. Jakie posiada zalety?;)

 

Niejedna osoba na co dzień zajadająca się kurczakiem w różnych postaciach marzy czasem o porządnym steku. Co najważniejsze, marzenia te są zdecydowanie do spełnienia! Co do kwestii białka możemy być spokojni – jego przyswajalność z mięsa wołowego sięga 70, a czasem nawet poziomu dochodzącego do 100%, co zależy od naszego uposażenia enzymatycznego i innych predyspozycji. Zawartość białka w 100g mięsa zależna jest od części z jakiej pochodzi, szacuje się jednak, ze jest to około 22g. W przypadku osób trenujących jest to bardzo dobry rodzaj mięsa, ze względu na zawartość w swoim profilu aminokwasowym sporo argininy, o której świetnych właściwościach mówiliśmy już nie raz (wpływ na sekrecję hormonu wzrostu oraz syntezy tlenku azotu) oraz chroniącej mięśnie przed katabolizmem alaniny, która wspomaga gospodarkę glukozową.

Mniej czerwonego mięsa, w tym wołowiny powinny spożywać osoby obarczone ryzykiem chorób serca,w tym osoby palące i mało aktywne fizycznie, z nieodpowiednią dietą (mało antyoksydantów oraz produktów bogatych w błonnik).

Jeśli chodzi o pasjonatów treningu – wołowina zawiera także ergogeniczne składniki – ważną dla większości trenujących kreatynę, wspomagającą regenerację i wytrzymałość l-karnitynę, a także sprzężony kwas linolowy, który znany jest pod nazwą CLA, utrzymujący w dobrej kondycji nasz układ odpornościowy oraz wspomagający odchudzanie.Posiada w sobie także duże dawki witamin oraz antyoksydantów, żelaza.

Fakt- wołowina w Polsce raczej nie należy do najtańszych sposobów na urozmaicenie diety. Nie musimy jeść jednak jedynie polędwicy. Rozbratel, antrykot, a także ligawa i udziec są również dobrym rozwiązaniem, warto jednak- jeśli nie jesteśmy wykwalifikowanymi kucharzami- zapoznać się z zastosowaniem i sposobem przyrządzania poszczególnych partii, aby nasze dania były smaczne i nie powodowały zrażenia. Mięso powinno być delikatnie wilgotne i o krwisto- czerwonym kolorze, posiadające delikatne przerosty z tłuszczu, przypominające marmur, co świadczy o jego świeżości.

Dajmy więc sobie czasem trochę luzu i przyjemności dla podniebienia, wprowadzając różne składniki do codziennej diety, kombinujmy i bawmy się jedzeniem na zdrowo; )

 

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 332 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO