Spadek odporności, gorsze gojenie się ran, osłabienie oraz apatia, zahamowanie wzrstu, brak apetytu a także gorsza jakość procesów myślowych i problemy z koncentracją to tylko niektóre objawy niedoboru białka w naszej diecie. Charakterystycznym jego objawem jest również występowanie białych, podłużnych linii na paznokciach. Jego zawartość w naszym codziennym bilansie energetycznym nie powinna być mniejsza niż 10%.
Oprócz funkcji budulcowej wszystkich tkanek ustrojowych, białka budują także immunoglobuliny, biorą udział w detoksykacji organizmu, transportują tlen poprzez cząsteczki hemoglobiny i transferyny. Białka wytwarzają również hormony, które mają bardzo duże znaczenie w wielu procesach biochemicznych – są to m.in. hormon wzrostu, a także insulina. W przypadku niedoboru węglowodanów i tłuszczu jest to źródło energii dla organizmu. Jest to jeden z najważniejszych składników w naszej diecie i nie powinno być to ignorowane. Fakt – jego nadmiar także nie jest bezpieczny, jednak w dzisiejszych czasach oprócz nadwagi, otyłości i problemem z przyjmowaniem zbyt dużej ilości jedzenia, występujżcym często problemem jest także brak czasu na spożywanie posiłków. Ciężko jest w warunkach stresu oraz braku czasu uzupełnić zapotrzebowanie na białko, wtedy więc pojawiają się problemy.
Źródłem białka jest zarówno mięso, jak i zboża, jaja, mleko, ser, orzechy i rośliny strączkowe .
W przypadku osób aktywnych fizycznie i trenujących codzienne zapotrzebowanie na białko może być wyższa nawet o 0,3-0,5 g na kilogram masy ciała. Ważne jest, aby o tym pamiętać i dostarczać go odpowiednią ilość. Zdarza się, że trenujące osoby nie są w stanie 'przejeść' odpowiedniej jego ilości. W takich przypadkach na ratunek przychodzi im.. odżywka białkowa; )) Pozwala ona uzupełnić zapotrzebowanie na białko bardzo skutecznie, a kazeinę można stosować w celu zabezpieczenia mięśni przed katabolizmem nocnym. Dodatkowo jest to forma bardzo wygodna, nie potrzebująca wcześniejszej obróbki termicznej lub odgrzewania, a do tego bardzo smaczna i często dostępna w bardzo wielu wariantach smakowych.
Warto więc brać pod uwagę zapotrzebowanie naszego organizmu i dostarczać mu wszystkich składników, których potrzebuje, skupiając się również na innych ich rolach w organizmie niż tylko te ogólnie znane.