Każdy mówi o szkodliwości cukru dla naszego zdrowia, samopoczucia czy sylwetki. Nie każdy jednak tłumaczy co konkretnie ma na myśli. Cukier biały, który jest oczyszczony, nie dostarcza nam w zasadzie nic poza kaloryczną sacharozą – żadnych konkretnych i korzystnych składników ożywczych czy też minerałów. Po jego spożyciu możemy odczuć nagły przypływ energii, który jednak szybko spada i daje się najczęściej dość wyraźnie i drastycznie odczuć. Odczuć możemy też rosnącą chęć na większą jego ilość .. i na tym, poza słodkim, przyjemnym smakiem kończą się plusy.
Forma lekkiego i bardzo skoncentrowanego słodkiego smaku w postaci cukru jest wygodna i od wielu lat używana. Są jednak źródła, które przede wszystkim dostarczą mniej kalorii, ale są także źródłem innych korzystnych dla nas substancji niż samego smaku. Tego typu produktem jest m.in. melasa, która inaczej nazywana jest syropem buraczanym lub cukrowym. Oprócz sacharozy dostarcza także witaminy B, żelaza, magnez, potas, wapń i kwasy organiczne. W przypadku dodawania jej do deserów, nadaje im karmelowy posmak.
Kolejnym źródłem słodkości jest znana wielu osobom stewia. Jest to naturalny słodzik roślinny, który występuje w różnych formach i nadaje charakterystyczny smak innym składnikom posiłku.
Poliole, które nazywane są też alkoholami cukrowymi, są substancjami wytwarzanymi naturalnie przez warzywa i owoce. Mają one charakter zasadowy, więc nie zakwaszają organizmu, dodatkowo tez działają antybakteryjnie. Co ważne, charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym i niska kalorycznością. Do tej grupy zamienników cukru należy np. ksylitol, glicerol, mannitol, erytrol czy sorbitol.
Bardzo znanym słodzikiem jest także miód, zawierający cenne minerały i enzymy. Warto jednak używać go sporadycznie.
Słodki smak uzyskiwany jest także poprzez przetworzenie skrobi na cukry proste i dwucukry, Pozyskiwana jest z jęczmienia, żyta, pszenicy i innych. Słodkiego smaku dostarczamy również z suszonych owoców. Zwiększają one odporność organizmu, można z nich robić kremy, pasty i inne tego rodzaju przysmaki.
Słodzenie może być więc zdrowe, jeśli używamy do tego odpowiednich produktów. Mają nam one służyć, nie szkodzić. Wybierajmy więc mądrze i cieszmy się zdrowiem i dobrą sylwetką;)