Do przeciwutleniaczy zaliczamy witaminę A, E i C, karotenoidy (np. beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, np. cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q. Podstawowym zadaniem przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu człowieka przed stresem oksydacyjnym. Dochodzi do niego wtedy, kiedy dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Wolne rodniki powodują uszkodzenia błon komórkowych, a także DNA i białek wchodzących w skład enzymów. W przypadku niedoboru przeciwutleniaczy przedłużający się stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju wielu chorób między innymi; miażdżycy, chorób serca, udarów mózgu, nowotworów, cukrzycy, zwyrodnienia plamki żółtej oraz do przyśpieszenia procesów starzenia organizmu. Przeciwutleniacze są skuteczną bronią przeciwko wielu schorzeniom. Przeciwutleniacze zmniejszają niekorzystne działanie na organizm zanieczyszczenia środowiska. Bardzo ważne jest codzienne dostarczanie ich z dietą. W codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C. Aby uzupełnić dietę w przeciwutleniacze, można stosować suplementy diety.