Siemianka są to ziarna lnu, tak zwane siemię lniane. Jego niesamowite właściwości mają pozytywny wpływ na strukturę naszego przewodu pokarmowego, działą osłaniająco na żołądek i jelita oraz reguluje ich pracę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie wagi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz reguluje hormony. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia i obniża poziom złego cholesterolu. W naturalny sposób poprawia samopoczucie...
Siemię lniane uzupełnia naszą dietę w dobre tłuszcze, białko, kwasy organiczne, enzymy oraz witaminy głównie A, E i z grupy B oraz składniki mineralne takie jak cynk, magnez i żelazo, ale stanowi również naturalny środek wspomagający odchudzanie. Przede wszystkim siemię lniane to wartościowe źródło energii. Nasiona lnu działają osłaniająco i regulująco na śluzówkę jelit i żołądka. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i wspomaga odporność. Obniża również poziom lipidów i cukru we krwi.
Namoczone i zmielone nasiona regulują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom. Pomagają w walce z wieloma schorzeniami. Stosuje się je między innymi w chorobach górnych dróg oddechowych, a okłady z lnu skutecznie koją i łagodzą podrażnienia. Wspomaga pracę wielu narządów, a ze względu na wysoką zawartość fitoestrogenów roślinnych ma działanie antynowotworowe. Pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną u kobiet, Zwiększa płodność i łagodzi objawy menopauzy. U mężczyzn pozwala zahamować rozwój raka prostaty.
Ziarna lnu mają wysoką zawartość błonnika, w związku z czym powinniśmy je spożywać z umiarem, ponieważ może podziałać przeczyszczająco. Odpowiednia ilość siemienia to około 20 gram. Znajdziemy dwa rodzaje siemienia; złociste i brązowe, które jest bogatsze w substancje odżywcze. Namoczone siemię można zmiksować z owocami, dodawać do musli, jogurtu a nawet sosów i zup. W wielu wypiekach zmielone i namoczone siemię może zastąpić jajko, nadając ciastu odpowiednią kleistą konsystencję.