Kapsaicyna zaliczana jest do alkaloidów wytwarzanych przez rośliny należące do rodzaju Capiscum, takich jak papryka chili, w których odpowiada za determinację ich pikantnego smaku, jest znana przede wszystkim jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie. Do wytwarzania przypraw czy tabletek na odchudzanie, kapsaicynę otrzymuje się z papryki rocznej i z papryki chili. Posiada wiele cennych właściwości. Ilość kapsaicyny w roślinie wpływa na poziom jej ostrości...
Działanie kapsaicyny na organizm ludzki jest bardzo zróżnicowane. Do najważniejszych cech, na które ma wpływ należą właściwości przeciwbólowe, drażniące, a także wykazywanie oddziaływania w zakresie termoregulacji i metabolizmu tkanki tłuszczowej. Z kolei za nieco mniej istotne określa się czynność hipotensyjną, antyoksydacyjną oraz przeciwdrobnoustrojową. Ma hamujący wpływ na rozwój różnych gatunków bakterii, jak np. salmonella typhimurium. Ma liczne właściwości lecznicze, jednak powszechnie jest uważana za lek na raka. Wykazano, że kapsaicyna zarówno chroni przed rozwojem nowotworów, jak i hamuje już istniejące komórki nowotworowe. Kapsaicyna chroni przed metabolizmem, wiązaniem z DNA oraz działaniem mutagennym takich związków rakotwórczych, takich jak; nitrozoamina, aflatoksyna B1, karbaminian winylu. Kapsaicyna ma duży wpływ na metabolizm tłuszczów, gdyż powoduje ich wewnątrzkomórkowy rozkład. Wykazuje wzrost utleniania tłuszczów, zwiększenie zużycia energii powiązanej z aktywacją współczulnego układu nerwowego, a także spadek apetytu, a co za tym idzie zmniejszenia masy ciała. Kapsaicyna ma także inne zastosowanie, ponieważ jest wykorzystywana do produkcji licznych aerozoli, takich jak np. gaz pieprzowy. Efektywność działania kapsaicyny wykorzystywany jest głównie przez przemysł farmaceutyczny, produkcja tabletek przeciwbólowych. W trakcie leczenia kapsaicyna podawana jest zewnętrznie w postaci płynów. Ponadto stanowi składnik aktywny kremów, maści, a także plastrów rozgrzewających, stosowanych alternatywnie do innych leków przeciwbólowych. Kapsaicyna wykazuje właściwości lecznicze tylko w małych dawkach. W wysokich jest substancją wysoce toksyczną.