Rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Świetnie nadaje się do diety bezglutenowej, oraz do diety ubogiej w sól, gdyż zawiera niewiele sodu. Ryż dodaje energii. Polecany jest osobom mającym wrażliwe jelita. Ryż ma umiarkowany indeks glikemiczny, jest stopniowo przyswajany, nie powodując zbyt gwałtownego wydzielania insuliny. Ryż nie tuczy, dlatego jeśli się jest na diecie odchudzającej warto po niego sięgnąć. Ze względu na umiarkowany indeks glikemiczny polecany jest osobom chorym na cukrzycę. Ryż nie wyczerpuje trzustki. Jego trawienie nie wymaga wzmożonej produkcji insuliny. Cukrzycy powinni wybierać ryż pełnoziarnisty. Ryż stanowi źródło białka pochodzenia roślinnego, choć nie zawiera wszystkich aminokwasów. Brakuje mu lizyny. Ryż także zawiera substancję obniżającą poziom cholesterolu w organizmie, w związku z czym pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze. Chroni przed nowotworami jelita, piersi czy prostaty.Pod względem wielkości i kształtu ziaren wyróżnia się następujące odmiany ryżu; długoziarniste, średnioziarniste i krótko ziarniste. Według innej klasyfikacji wyróżnia się ryż; amerykański, arborio, biały, basmati, brązowy, czarny, czerwony oraz jaśminowy.