która dokonuje się w mięśniach i tkance tłuszczowej. Ponadto leucyna reguluje poziom cukru we krwi, czyli osoby na diecie nie odczuwają nagłych napadów głodu.Leucyna to aminokwas egzogenny, czyli dostarczany jest z zewnątrz. Znajdziemy go w nabiałach takich jak ser, mleko, jogurty. W mięsie oraz nasionach roślin strączkowych. Niestety ale w naturze jest go zbyt mało, dlatego konieczna jest suplementacja. Leucyna jest popularnym składnikiem mieszanek i odżywek dla sportowców. Leucyna stanowi jeden składnik z kilku aminokwasów BCAA obok izoleucyny i waliny. Nazywa się je również aminokwasami wysiłkowymi, które są tak zwanym paliwem dla mięśni. Zadaniem leucyny jest zwiększenie ilości ATP w mięśniach, oraz ochrona przed rozpadem mięśni w wyniku intensywnych ćwiczeń, a także regeneracja tkanki mięśniowej. Najważniejsze zadanie spoczywa na leucynie, ponieważ to ona inicjuje i stymuluje proces anaboliczny. Uruchamia syntezę białek i wpływa tym na rozrost mięśni. Z uwagi na ryzyko niedoboru białek, węglowodanów leucynę przyjmuje się wraz z proporcjonalną dawką energetyczną zapobiegając zachwianiu równowagi w organizmie. W wyniku działania leucyny powstaje HMB czyli związek anty kataboliczny. Leucyny nie powinno się nadużywać, ale aby była skuteczna powinno się spożywać stosownie wysokie dawki. Zalecana dzienna dawka to około 3-10 gram, jest ona zależna od masy ciała, wytrenowania i celów sportowych, a także wieku i płci. Dawki te należy podzielić na porcje w ciągu dnia, najlepiej rano i wieczorem. Rano na czczo oraz po zakończeniu treningu. Leucynę należy stosować równolegle z porcją węglowodanów i glutaminy, brak któregokolwiek składnika powoduje nieskuteczność leucyny. Wszystkie te składniki są konieczne w budowaniu masy mięśniowej.