Należy umieć rozróżniać dobre od złych węglowodanów. Zdrowa i polecana jest tylko dieta bez białych węglowodanów, takich jak biała mąka, biały makaron czy biały ryż. Składniki wysokooczyszczone są źródłem głównie kalorii. Cenne dla zdrowia minerały i witaminy zawarte w nich są śladowe. Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu, ale żeby były dla nas korzystne powinny to być węglowodany złożone. Wraz z energią dostarczają wiele składników niezbędnych dla zdrowia, w tym błonnik. Węglowodany obwinia się o powodowanie nadwagi i otyłości, ale to nie one są złe. Zły jest ich nadmiar, ponieważ to czego organizm nie spali, zostanie tylko w niewielkiej ilości zmagazynowane w postaci zapasów glikogenu, ale reszta nadwyżki przekształcona zostanie w tłuszcz i odłoży się. Szczególnie szkodliwe są produkty wysokooczyszczone i zawierające dużo cukrów prostych, ponieważ gwałtownie podnoszą zawartość glukozy we krwi, ale też poziom ten dość szybko spada. Organizm znacznie łatwiej przekształca w tłuszcz proste cukry niż węglowodany złożone. Nie warto jest więc wyeliminować całkowicie węglowodanów z naszej diety. O ile bowiem miesiąc bez cukru białego wyjdzie nam na zdrowie, o tyle miesiąc bez węglowodanów złożonych doprowadzi do wzrostu zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie to będzie wynikiem wzrostu ilości ketonów w tkankach. Węglowodany w naszej diecie powinny być obecne, tylko powinniśmy umieć wybierać te dobre węglowodany, a wtedy nasza dieta na pewno będzie skuteczna.