Dzięki niemu zbuduje się masę mięśniową, przyśpieszy regenerację po treningu oraz zapewni się podaż białka w diecie. Białko serwatkowe charakteryzuje się dobrą przyswajalnością. Przez to że zawiera aminokwasy rozgałęzione białko serwatkowe ma wpływ na szybkość budowy masy mięśniowej i proces regeneracji mięśni. W białku serwatkowym aminokwasy rozgałęzione stanowią 26% składu, wspierają syntezę białek i przyśpieszają rozrost tkanki mięśniowej. Białko serwatkowe przeciwdziała też procesom katabolicznym. Białko serwatkowe dostarczone tuż po zakończeniu ćwiczeń pomaga błyskawicznie zahamować katabolizm i na nowo rozpocząć budowę mięśni. W czasie treningu procesy kataboliczne są nieuniknione, odbudowa uszkodzonych struktur jest możliwa tylko po dostarczeniu organizmowi odpowiedniej dawki białka. Serwatka idealnie się nadaje jako posiłek regeneracyjny po treningu. Białko serwatkowe jest też pomocne w odchudzaniu, hamuje apetyt dzięki czemu przyśpiesza utratę wagi. Rozróżniamy trzy rodzaje białka serwatkowego; koncentrat białka serwatkowego WPC, izolat białka serwatkowego WPI, hydrolizat białka serwatkowego WPH. Białko serwatkowe najlepiej przyjmować na godzinę przed treningiem oraz zaraz po zakończeniu wysiłku. Rozpuszczamy w wodzie lub mleku.