W marchwi dostępne są liczne pokłady alfa-karotenu, luteiny oraz zeaksantyny i lipokenu. Największą wartością marchwi jest beta-karoten, z którego organizm produkuje witaminę A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Jego najbardziej znaną właściwością jest przyśpieszenie opalania. Dietetycy zalecają aby pić dwie szklanki soku z marchwi każdego dnia aby zyskać piękną karnację. Ale trzeba uważać, by nie przesadzić, gdyż wtedy będziemy mieć marchewkowy kolor skóry oraz zbyt dużo witaminy A uszkadza wątrobę. Marchew przeciwdziała nowotworom, obniża ryzyko raka jamy ustnej, krtani oraz przełyku a także nowotworu pęcherza moczowego. Pektyny dostępne w marchwi wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, co ma wpływ na zapobieganie postępowi miażdżycy. Marchew działa też przeciwskurczowo zwiększając przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Sok ze świeżej marchwi zawiera związki siarkowe, nazywane bifidus, które stymulują rozwój bakterii i pomagają na trawienie oraz zapobiegają biegunkom. Marchew doskonale się też sprawdza w uzupełnianiu niedoborów witamin i minerałów, jest idealna dla osób z niedożywieniem, niedokrwistością oraz w trakcie i po terapii przeciw pasożytom.