jako składnik cukru. Dostępna jest też w syropie glukozowo-fruktozowym. Występuje pod wieloma nazwami w wielu produktach od słodyczy i napojów po mięso i wędliny. Fruktoza ma negatywny wpływ na układ krążenia zwiększając ryzyko zawału, miażdżycy, udaru. Oprócz tego cukier ten zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez okładanie się tłuszczu trzewnego w jamie brzusznej. Szkodzą nie tylko duże ilości spożywania fruktozy, ale i spożywanie jej regularnie. Zaburza ona wtedy gospodarkę węglowodanową powodując zmiany w stężeniu insuliny i glukozy we krwi. Cukier owocowy jest tak samo kaloryczny jak zwyczajny biały. W 100g zawiera aż 400kcal. Fruktoza jest dwa razy słodsza niż cukier biały, dlatego możemy jej używać mniej od niego. Niestety, ale mimo tej różnicy cukier prosty jest tuczący. Powoduje spadek leptyny i wzrost greliny, hormonów regulujących apetyt. Co oznacza, że spożywając fruktozę przestajemy kontrolować apetyt i odczuwamy przez cały czas niedosyt. Kolejnym skutkiem ubocznym spożywania fruktozy jest stłuszczenie wątroby, gdyż cukier ten jest metabolizowany w tym organie. Jego nadmiar nasila produkcję wolnych kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, które w całości odkładają się w wątrobie. Fruktoza wpływa także na spadek koncentracji i pamięć.