kiedy ilość tlenu przez dłuższy czas nie jest dostarczana do komórek. Brak tlenu w komórkach powoduje, że proces przemiany glukozy w energię staje się zaburzony. W takim przypadku powstaje kwas mlekowy, a głównym powodem jest fermentacja powstająca w komórkach. Kwas mlekowy jednocześnie obniża ph w komórkach i niszczy zdolność DNA i RNA do podziału komórkowego. Efektem ubocznym powstania kwasu mlekowego jest pojawienie się silnego bólu miejscowego, na skutek niszczenia enzymów komórkowych. Prawidłowa kwasowość organizmu jest niezwykle ważna, dlatego musimy o nią odpowiednio zadbać. Najważniejsza jest tu odpowiednia dieta. Istnieje wiele produktów, które regulują poziom kwasowości organizmu. Można sięgnąć między innymi po; selera, brokuły, papryka, kapusta, awokado. Podstawowymi objawami zakwaszenia organizmu są bóle stawów, zimne stopy lub dłonie, wrażliwość chemiczna, zgaga, metaliczny posmak w ustach oraz bóle mięśniowe.