Lecytyna także bierze udział w procesach przemiany materii oraz stanowi barierę ochronną ścian żołądka. Wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Lecytyna zwiększa wydolność i przyśpiesza regenerację po wysiłku oraz opóźnia procesy starzenia. Lecytyna zalecana jest osobom pracującym umysłowo, przygotowującym się do egzaminów oraz osobom starszym. Przyjmując suplementy z lecytyną poprawią się zdolności myślowe oraz zwiększą się zdolności zapamiętywania. Pozytywnie wpłynie także na detoksykację i regenerację wątroby. Ogranicza niekorzystne działanie alkoholu, leków i innych substancji obciążających ten narząd. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje 2-2,5 g lecytyny dziennie. Lecytynę znajdziemy w takich produktach jak żółtko jaja, wątroba, soja, fasola, zarodki pszenne, ziarna słonecznika, orzechy, ryby, nabiał, zielone warzywa.