nawet trudności z koncentracją a waga będzie stać w miejscu. Zła dieta i zbyt intensywne treningi spowodują, że organizm będzie wyczerpany i zacznie produkować w nadmiernych ilościach hormony stresu w tym kortyzol, co wpłynie na to,że organizm będzie gromadził każdą kalorię, będzie robił zapasy. Dieta osoby ćwiczącej powinna być niskotłuszczowa z troszkę wyższą ilością węglowodanów, które zapewnią nam energię do ćwiczeń i zwiększoną ilością białka, które potrzebne jest do naprawy i odbudowy mięśni. W diecie osoby aktywnej fizycznie powinny się znaleźć także soki warzywno-owocowe. Są one bogate w przeciwutleniacze i zwiększają uczucie sytości przez to że mają duże ilości błonnika. Białko należy dostarczać z mięsa, chudego nabiału oraz roślin strączkowych. Różnorodne źródła białka zapewnią to, ze dostarczymy do organizmu różne aminokwasy o różnym czasie wchłaniania. Przykładowo pani, która regularnie ćwiczy powinna dostarczać około 1700 kilokalorii dziennie, w tym około 170 gram węglowodanów, około 130 gram białka i około 55 gram tłuszczów.