W przyswajaniu odpowiedniej ilości żelaza oraz w utrzymaniu odpowiedniego jego poziomu pomaga zdrowa, zbilansowana dieta, a przy jego brakach warto stosować suplementy z żelazem. Produkty bogate w żelazo to między innymi tofu, fasola, szpinak i botwinka, szparagi, sałata masłowa, kurki, ciecierzyca i soczewica.W przyprawach takich jak tymianek, bazylia, majeranek, kurkuma, natka pietruszki, koper, oregano także znajdziemy dużą zawartość żelaza. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza warto jest je przyjmować wraz z witaminą C. Żelazo możemy podzielić na hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe to takie, którego źródłem jest mięso, ryby i owoce morza, jest ono dużo lepiej przyswajalne niż niehemowe. Żelazo niehemowe występuje w nabiale, jajkach i roślinach, jest one przyswajalne jedynie w 10 procentach.