Piperyna jest alkaloidem roślinnym pieprzu czarnego. Substancja ta wzmaga proces termogenezy, zwiększając wydzielanie ciepła w organizmie. Wpływa także na pobudzenie receptorów histaminowych błony śluzowej żołądka, usprawnia zachodzące procesy trawienne. Piperyna wpływa także na ukrwienie przewodu pokarmowego. Do krwi i limfy przenika więcej składników pokarmowych. W ten sposób dochodzi do zwiększenia biodostępności związków odżywczych, na przykład witamin...
Piperyna ma szereg właściwości leczniczych. Może być używana jako substancja przeciwbólowa i przeciwzapalna, może działać również przeciwbakteryjnie. Piperyna wpływa także pozytywnie na układ nerwowy, pomaga w walce z depresją, poprawia koncentrację. Piperyna, co jest dowiedzione ma działanie ułatwiające proces odchudzania. Wspomaga oczyszczanie organizmu, przyśpiesza trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych. Wpływa korzystnie na przemianę materii oraz podnosi wydolność naszego organizmu.