Masło orzechowe choć ma dużo kalorii jest zdrowym składnikiem diety. Musi być tylko dobrej jakości, najlepiej zrobione z orzechów o dużej zawartości kwasów omega-3. Masło orzechowe jest to wyrób spożywczy wytwarzany z orzechów poddawanych prażeniu w ponad 200 stopniowej temperaturze. Najczęściej jest produkowane z orzechów arachidowych, choć można je zrobić z każdego rodzaju orzechów na przykład z migdałów lub nerkowców. Masło orzechowe z migdałów zawiera bardzo dużo wapnia, są najbogatszym źródłem białka oraz ma wysoką zawartość argininy. Masło orzechowe z nerkowców,
ma wysoką zawartość żelaza, zawiera cynk, miedź i magnez oraz ma najmniejszą zawartość kaloryczną. Masło orzechowe z orzechów włoskich, jako jedyne ma prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Masło orzechowe z orzechów laskowych, ma dużą zawartość manganu, witaminy E i witaminy B3. Masło orzechowe z orzechów brazylijskich, stanowi cenne źródło selenu oraz posiadają najwięcej magnezu. Masło orzechowe z orzechów arachidowych, Peanut Butter Smooth jest to naturalny krem do smarowania wyprodukowany w 100% z orzechów arachidowych, bez dodatku cukru, tłuszczu palmowego i soli. Zawiera naturalnie występujące cukry. Ma wysoką zawartość białka oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Peanut butter smooth dzięki starannemu procesowi prażenia i wielogodzinnemu mieleniu uzyskuje gładką, kremową konsystencję i charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi. Peanut butter smooth jest to produkt w 100% naturalny.