L-arginina jest to suplement zwiększający wydolność organizmu i poprawiający zdolność do wysiłku fizycznego. L-arginina zaliczana jest do aminokwasów endogennych, czyli powstająca w naszym organizmie i egzogennych, czyli dostarczana wraz z pożywieniem. W przypadku jej niedoboru w naszym organizmie musimy ją dostarczyć z zewnątrz. L-arginina jest prekursorem tlenku azotu, który ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Tlenek azotu powoduje rozkurcz mięśni gładkich, dzięki czemu zmniejsza się ciśnienie krwi i ryzyko zawału...
Zwiększa się również odporność organizmu oraz poprawia efektywność wysiłku fizycznego. L-arginina jest również silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie i opóźnia procesy starzenia. Przyśpiesza także gojenie się ran, stłuczeń czy oparzeń, reguluje działanie hormonu wzrostu, insuliny i glukagonu. L-arginina działa ochronnie na wątrobę, nerki i układ nerwowy. Oczyszcza te narządy z amoniaku, chroniąc osoby obciążone dużym wysiłkiem fizycznym przed wystąpieniem poważnych chorób. Produkty bogate w l-argininę to między innymi; sery twarogowe, mleko, jogurty, wołowina, wieprzowina, mięso drobiowe, łosoś, tuńczyk, produkty zbożowe, migdały, pestki słonecznika, soja, soczewica czy jaja.