Glicyna wykazuje właściwości prozdrowotne, szczególnie w walce z takimi schorzeniami jak; niewydolność nerek, niewydolność serca, zapalenie stawów, zaburzenia snu, chroniczne zmęczenie, wrzody żołądka czy cukrzyca. Oprócz tego glicyna również wspomaga wchłanianie wapnia z pożywienia, syntezuje erytrocyty oraz hemoglobinę, czyli pomaga także w walce z niedokrwistością. Glicyna poprawia także pracę układu nerwowego i zmniejsza produkcję kwasu żołądkowego. Glicyna ma także zastosowanie w chorobach metabolicznych, otyłości oraz chorobach związanych...
z układem krążenia. Badania wskazują, że glicyna może zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów, zwłaszcza związanych z jamą brzuszną. Glicyna ma również właściwości łagodzące stres, stany lękowe, niepokój, a nawet schizofrenię i poważne zaburzenia psychiczne. Glicyna pozwala również regulować cukier we krwi oraz zmniejszać senność i uczucie zmęczenia. Co więcej, przyczynia się do poprawy jakości snu, zwiększenia koncentracji oraz lepszych procesów myślowych. Jako suplement diety może być także stosowana wśród osób walczących z otyłością lub nadwagą, ponieważ wspomaga procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie.