Zielona herbata jest uznawana za jeden z najlepszych naturalnych spalaczy tłuszczu. Zielona herbata jest bogata w katechiny, a zwłaszcza w substancję, która nazywa się galusan epigallokatechiny. Dzięki temu katechiny z zielonej herbaty zatrzymują proces wchłaniania tłuszczów oraz zwiększają wykorzystywanie go przez organizm. Ten naturalny termogenik zwiększa także aktywność enzymów trawiennych i bardzo dobrze wpływa na metabolizm wątroby, co działa pośrednio na szybsze utlenianie kwasów tłuszczowych z organizmu...
Zielona herbata parzona krótko, obowiązkowo w 90 stopniach, a nie zalewana wrzątkiem, dodaje energii i delikatnie podnosi ciśnienie krwi, przez co jest idealna dla niskociśnieniowców. Doskonale sprawdzi się także dla tych, którzy nie tolerują kofeiny i nie mogą pić kawy. Zielona herbata podnosi ciśnienie bardzo łagodnie i nie powoduje jego nagłego spadku. Najlepiej jest ją pić z cytryną, ponieważ wzmacnia ona działanie polifenoli zawartych w liściach zielonej herbaty.