Białko zawarte w żywności jest kluczowym składnikiem pokarmowym ułatwiającym odchudzanie. Po pierwsze, białko ma złożoną budowę, a przez to jest długo trawione. Im dłużej żywność jest rozkładana, tym wolniej opuszcza żołądek i daje uczucie sytości po posiłku nawet na kilka godzin.
Po drugie, białko podnosi termogenezę poposiłkową najsilniej ze wszystkich makroskładników pokarmu. Oznacza to, że po zjedzeniu dania bogatego w białko zwiększają się wydatki energetyczne organizmu, które są potrzebne na trawienie - procesy metaboliczne zachodzą szybciej...
Organizm zużywa więcej kalorii na trawienie pokarmów białkowych niż pokarmów węglowodanowych i tłuszczu. Jedzenie większej ilości białka (25-30 proc. dziennej podaży kalorycznej) powoduje, że organizm zużywa dziennie o 80-100 kcal więcej.
Produkty bogate w białko, które należy włączyć do diety podczas odchudzania to:
chude mięso – kurczak, indyk, chuda wołowina (np. polędwica, ligawa), chuda wieprzowina (np. schab, polędwica, szynka)
ryby – szczególnie tłuste, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 o udowodnionym działaniu zwiększającym sytość po posiłku u osób z nadwagą i otyłych
jajka – badania naukowe pokazują, że jedzenie jajek na śniadanie pozwala zjadać mniej przez kolejnych 36 godzin i sprzyja lepszym wyborom żywieniowym
twaróg, serek wiejski – to najlepsze źródła białka wśród nabiału. Zawierają go wielokrotnie więcej niż jogurty, kefiry, maślanki i mleko.