Pokrzywa ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Zawiera ona bardzo dużą ilość witamin i składników organicznych, takich jak witamina B2, B5, K, C, żelazo, cynk, miedź, selen, błonnik pokarmowy oraz cenne przeciwutleniacze. Ekstrakt z liści pokrzywy wykazuje działanie antyhistaminowe, przeciwzakrzepowe i antybakteryjne. Wyciąg z całej rośliny lub poszczególnych jej części wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, moczopędne oraz przeciwzapalne. Udowodniono, że picie naparu z pokrzywy obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi...
Przez co pokrzywa uważana jest za cudowną roślinę, która nie tylko pomaga, lecz także nie szkodzi. Herbatę z pokrzywy możemy przygotować z liści suszonych jak i świeżych. Pokrzywa ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. Dzięki zawartym w pokrzywie substancjom bioaktywnym, pokrzywa wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny, trawienny i moczowy, a także wzmacnia odporność oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci.