Spirulina ma działanie pobudzające odporność, chroniące przed nowotworami. Jest bogata w białko i żelazo oraz słynie ze swoich właściwości oczyszczających. Spirulina neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia, a także wspomaga naprawę uszkodzonych komórek DNA. Uważa się, że jej regularne spożywanie zmniejsza stężenie cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, zmniejsza rozkurczowe ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo...
Spirulina również wspomaga leczenie alergii, a pośrednio poprzez regulację gospodarki cukrowej wspomaga także odchudzanie. Spirulina to bogate źródło białka, 100 gram dostarcza aż 57,5 gram tego składnika, zawiera jeszcze żelazo, beta-karoten, miedź oraz witaminy B1 i B2. Spirulina jest polecana w szczególności osobom z anemią, wegetarianom, na diecie niskokalorycznej, w czasie nadmiernego stresu, palaczom.