Piperyna jest to główny składnik aktywny pieprzu, o potwierdzonym działaniu wspomagającym odchudzanie. Piperyna należy do grupy alkaloidów, w największym stężeniu występuje w wierzchniej warstwie owoców pieprzu. To ten związek odpowiada za jego ostry, palący smak, który w rzeczywistości jest odczuciem bólowym. Jedną z najlepiej poznanych właściwości piperyny jest wspomaganie trawienia. Związek ten pobudza wydzielanie soku żołądkowego, tym samym zwiększając ukrwienie i przyśpieszając rozkład pokarmu. Pieprz wspiera również...
funkcjonowanie układu nerwowego. Udowodniono, że osoby, które regularnie stosują pieprz mają lepszą pamięć i nastrój. Pieprz ma właściwości zwiększające wydzielanie serotoniny i dopaminy, neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry humor. Badania naukowe wskazują także, że piperyna ma zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej, wykazuje również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Piperyna hamuje również gromadzenie tkanki tłuszczowej. Piperyna na kilka godzin po spożyciu pobudza tempo przemiany materii.