Cynk jest to bardzo ważny pierwiastek, odpowiada między innymi za odporność i kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Nadmiar cynku jest łatwo wydalany z organizmu, za to jego niedobór może prowadzić do pogorszenia się koncentracji i uczucia ciągłego zmęczenia. Warto jest sięgać po produkty bogate w cynk, a są to między innymi owoce morza, pestki dyni czy słonecznika, sezam, migdały, płatki owsiane, ryby, mięso wołowe i wieprzowe, wątróbka czy salami. Wchłanianie cynku w jelicie cienkim wspomaga...
spożywanie białka zwierzęcego. Dziennie powinniśmy spożywać minimum 5 mg cynku, ale zaleca się, by było to 15-20 mg cynku na dobę dla osób dorosłych. Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym każdej komórce organizmu. Wpływa przede wszystkim na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci, wpływa na płodność, wspomaga w funkcjonowaniu układ odpornościowy, odpowiada za dobry stan kości, wspomaga leczenie reumatyzmu, reguluje pracę układu krążenia, zapobiega żylakom, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, wpływa na dobry wzrok, jest konieczny do właściwego funkcjonowania hormonów, np. insuliny, reguluje stężenie witaminy A, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, unieszkodliwia wolne rodniki. Na niedobór cynku najbardziej narażone są osoby aktywne fizycznie, wegetarianie, ludzie starsi, diabetycy.