Olej lniany jest to źródło tłuszczów nienasyconych. Zaleca się go pić 1-2 łyżeczki dziennie, by chronić organizm przed nowotworami. Olej lniany jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. W składzie zawiera ponad 70 procent kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które zapobiegają nowotworom i chorobom serca. Największą zaletą oleju lnianego jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędne one są dlatego, że ludzki organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i muszą być koniecznie dostarczone z żywnością...
Nienasycone kwasy tłuszczów należą do dwóch rodzin; omega 6 i omega 3. Najważniejszym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3 jest występujący w oleju lnianym kwas alfa linolenowy z którego w naszym organizmie powstają inne kwasy omega 3, czyli EPA i DHA. W żywności zazwyczaj występują dość duże ilości kwasów omega 6, a małe omega 3, olej lniany poprawia te proporcje, gdyż dominują w nim kwasy z rodziny omega 3. Kolejną ważną właściwością oleju lnianego jest wysoka zawartość witamy E, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy z żywności.