GLUTAMINA CO TO JEST
Glutamina zalicza się ją do aminokwasów endogennych, czyli tych, które są wytwarzane samodzielnie przez organizm człowieka. Z tego powodu mogłoby się wydawać, że nie trzeba dostarczać jej z pożywieniem. Niestety u wielu osób (szczególnie aktywnych fizycznie lub umysłowo) podaż glutaminy jest zbyt niska w stosunku do zapotrzebowania. Dlatego też jej niedobory są coraz częstszym problemem wielu osób.
Sama glutamina stanowi składnik białek, a zatem jest budulcem tkanek. Odgrywa również szereg innych istotnych funkcji w organizmie.
L-glutamina:
wspomaga pracę układu pokarmowego, stanowiąc składnik odżywczy i naprawczy dla jelit,
wspomaga wzrost mięśni,
jest neuroprzekaźnikiem, wspierającym pracę mózgu, zwiększającym koncentrację,
wpływa na poprawę wydolności przy ćwiczeniach wytrzymałościowych,
usprawnia metabolizm,
reguluje poziom cukru we krwi.