Roślina ta a właściwie korzeń, ma wiele leczniczych właściwości i warto sobie uzupełniać dietę w jej ekstrakty w postaci kapsułek lub szybko przyswajalnych szotów.
Dobroczynne działanie żeń-szenia
1. Szeroki wpływ na ośrodkowy układ nerwowy - poprzez stymulację tzw. receptorów GABA w mózgu, wykazuje działanie uspokajające oraz relaksacyjne. Ponadto zwiększa stężenie acetylocholiny w tkance mózgowej, która jest przekaźnikiem informacji, pomiędzy jednostkami strukturalnymi mózgu, tzw. neuronami, przyczyniając się tym samym do poprawienia zdolności koncentracji oraz zapamiętywania. Ginsenozydy ochraniają również neurony przed negatywnym wpływem wolnych rodników (wykazują zatem działanie antyoksydacyjne).
2. Ochrona tkanki kostnej przed osteoporozą - szczególnie ważna właściwość żeń -szenia dla kobiet, które znajdują się w okresie pomenopauzalnym. Ginsenozydy przyczyniają się do zwiększenia ilości estrogenów w kościach, które wykazują działanie ochronne na tkankę kostną. U kobiet po menopauzie jajniki nie produkują już w tym okresie estrogenów, a zapasy tkankowe tego hormonu są niewielkie w porównaniu z potrzebami tkanki kostnej, stąd osteoporoza jest częstą przypadłością kobiet w okresie pomenopauzalnym. Dlatego warto zastanowić się, czy nie włączyć w swoją codzienna dietę preparatów z żeń-szeniem, w trosce o zdrowie swojego układu kostnego. Należy zaznaczyć, że protekcyjne działanie ginsenozydów żeń-szenia na tkankę kostną, występuje zarówno u kobiet jak i mężczyzn.
Zaobserwowano, że w trakcie stosowania preparatów z żeń-szeniem u kobiet po menopauzie, mogą pojawić się krwawienia z dróg rodnych. Jest to działanie niepożądane, które zdarza się stosunkowo rzadko. Jednak w przypadku, kiedy kobieta w okresie pomenopauzalnym, przyjmująca preparaty z żeń-szeniem, zauważy u siebie występowanie takich krwawień, powinna niezwłocznie skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
3. Pozytywny wpływ na układ krążenia - żeń-szeń działa przeciwmiażdżycowo, obniżając stężenie "złego" cholesterolu (frakcji LDL), przyczyniając się równocześnie do podwyższenia frakcji HDL ("dobrego" cholesterolu). Obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega arytmiom (zaburzeniom rytmu serca).
4. Żeń-szeń zapobiega rozwojowi cukrzycy - obniża stężenie glukozy we krwi (działanie hipoglikemizujące), a ponadto wykazuje działanie protekcyjne względem komórek beta trzustki, które odpowiedzialne są za poposiłkowe wydzielanie insuliny.
5. Wpływ immunostymulujący - pobudza nasz układ odpornościowy do działania (wpływ immunostymulujący), poprzez bezpośredni wpływ na komórki (np. makrofagi, limfocyty) uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej, po wniknięciu drobnoustroju lub wirusa do naszego organizmu.
6. Działanie przeciwnowotworowe - ginsenozydy zawarte w korzeniu żeń-szenia, wykazują udowodniony naukowo, hamujący wpływ na podziały komórek nowotworowych, co zapobiega rozrostowi oraz przerzutom nowotworów. Naukowcy udowodnili taki wpływ ginsenozydów na komórki raka jelita grubego. Obecnie prowadzone są badania, w celu udowodnienia takiego wpływu ginsenozydów w białaczkach (nowotworach szpiku kostnego).
7. Działanie ochronne i regenerujące na wątrobę - ze względu na antyoksydacyjne właściwości ginsenozydów, hepatocyty chronione są przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które w komórkach wątrobowych występują w znacznych ilościach, ze względu na duży udział wątroby w metabolizmie toksycznych związków.
8. Odmładza wygląd skóry oraz zapobiega łysieniu i wypadaniu włosów.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.