Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3760
Wczoraj:7192
W tygodniu:31281
W miesiącu:17889
Ogólnie:5951051

Kto jest online

3
Online

piątek, 03, maj 2024 12:47

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu nadmiaru tkanki tłuszczowej warto zastanowić się nad zwiększeniem spożycia protein w diecie redukcyjnej. Czy istnieje sensowne uzasadnienie tego zdania? Oczywiście. Białko należy do niezbędnych składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Jego rola sprowadza się do funkcji budulcowej. Aminokwasy pochodzące z białek używane są jako surowiec w procesach syntezy tkanek, ale też czynników aktywnych biologicznie takich jak enzymy czy niektóre hormony. Aminokwasy, z których składają się białka możemy podzielić na egzogenne i endogenne. 

Źródłem pokarmowym protein są zarówno pokarmy zwierzęce jak i roślinne. Białka zwierzęce charakteryzują się lepszą strawnością i wyższą wartością odżywczą, co ma znaczenie w kwestii prawidłowego zaopatrzenia naszego organizmu w aminokwasy. Przyjęło się, że dla osób o przeciętnej aktywności fizycznej, rekomendowana dzienna podaż białka nie przekracza 1g na kg masy ciała. W przypadku sportowców i jednostek obciążonych dużym wysiłki fizycznym okazują się większe i wynoszą: w przypadku sportów wytrzymałościowych do 1,4g na kg masy ciała, a w przypadku sportów siłowych i szybkościowych do 1,8g na kg masy ciała.

Okolicznością zwiększającą zapotrzebowanie na proteiny może być właśnie okres redukcji tkanki tłuszczowej, a dokładnie – stosowane w tym czasie zabiegi żywieniowe i treningowe ukierunkowane na wywołanie ujemnego bilansu energetycznego. Dlaczego?

Stosowanie diety z ujemnym bilansem energetycznym jest szczególną okolicznością jeśli chodzi o wymagania ustrojowe względem podaży protein. Niedobór energii sprawia, że organizm zaczyna pobierać i zużywać w procesach energetycznych aminokwasy pochodzące z pożywienia lub z mięśni.

Większa dawka białka z diety może powodować pobieranie mniejszej ilości aminokwasów z mięśni. Dzięki temu w czasie redukcji możemy zachować więcej masy mięśniowej, a w efekcie uzyskać większą estetykę sylwetki. 

Kiedy jesteś na ujemnym bilansie energetycznym organizm zaczyna domagać się zwiększenia ilości jedzenia. Jest to najważniejszy powód dla którego wysokie spożycie protein wspomaga odchudzanie, bo wyższa dawka białka zmniejsza łaknienie i ułatwia utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego. 

To jak się odżywiamy wpływa na naszą przemianę materii. Najbardziej tempo metabolizmu podkręca białko wywołując efekt dwu lub nawet trzykrotnie silniejszy niż tłuszcz i węglowodany. Nie oznacza to, że zwiększając udział energii z białka w diecie podkręcimy przemianę materii dwukrotnie. Niemniej w porównaniu do diety niskobiałkowej różnice w dobowym wydatkowaniu energii mogą przekraczać 100kcal na dobę.

Nie zawsze udaje się też przyjąć odpowiednią dawkę białka z pożywienia więc warto pomyśleć i zakupić odżywkę białkową, która na pewno w tym pomoże. Link do odzywek białkowych znajdziecie TUTAJ

Komentarze   

#3 BORAT 2015-09-23 17:35
ja żongluję smakami jak jabłuszkami
#2 Kati 2015-09-22 15:30
Białeczko to bardzo dobra sprawa nie tylko na masie ale tez na redukcji!
#1 Karolina 2015-09-22 13:51
niedługo kończy mi się moja paka... muszę pomyśleć nad następną :P ;-)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 1030 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO