Jedzenie w godzinach wieczornych nierzadko wzbudza kontrowersje i obawy. Istnieje przekonanie, iż jest to posiłek wysokiego ryzyka, nieumiejętnie zaplanowany i nieprzemyślany z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do powstania niechcianej tkanki tłuszczowej. Tymczasem zasada ta może odnosić się również do śniadania i obiadu. Planując ostatni posiłek warto wziąć pod uwagę następujące czynniki:
godzina posiłku dopasowana powinna być do godziny udania się na odpoczynek nocny, odstęp powinien wynosić około 2h. Jedzenie do 18. to tylko irracjonalny wymysł, którego zdecydowanie nie powinno się traktować jako reguły postępowania; kolacja, podobnie jak pozostałe posiłki powinna dopasowana być do założeń jadłospisu, uwzględniać indywidualne preferencje pokarmowe i zapotrzebowanie na składniki odżywcze, powinna również uwzględniać możliwości czasowe danej jednostki.
Zjedz drugi obiad – przygotowanie podwójnego obiadu, stanowi świetne rozwiązanie dla osób, których wieczorne gotowanie napawa nie lada lękiem. Pomaga w sposób istotny zaoszczędzić czas, wymaga jedynie podgrzania. Innym wariantem, jest przygotowanie składników do kolacji w trakcie gotowania obiadu – i tak mięso można wykorzystać do przyrządzenia kanapek (z razowego pieczywa) czy szybkiej sałatki.
Wybieraj szybkie potrawy – decyduj się na potrawy nie wymagające specjalnej obróbki termicznej (lub minimalnej), bazuj na gotowych produktach żywnościowych – oczywiście takich, które charakteryzują się niskim stopniem przetworzenia. W takich sytuacjach sprawdza się nabiał – można przy jego udziale wyczarować szybki koktajl, sałatkę z warzywami, smaczny deser z ryżem czy pełnoziarnistym makaronem (którego więcej przygotować można w trakcie gotowania obiadu). Wdzięcznym i nie wymagającym specjalnie skomplikowanych zabiegów produktem żywnościowym są jaja – jajecznica czy omlet na kolację to również szybki, smaczny i warty uwagi pomysł.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.