Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3417
Wczoraj:6144
W tygodniu:3417
W miesiącu:187389
Ogólnie:5923187

Kto jest online

8
Online

poniedziałek, 29, kwiecień 2024 12:26

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Kolacja dla wielu osób jest kłopotliwym wysiłkiem. Wypada jako ostatni, nierzadko potreningowy i brakuje czasami chęci i energii na jej przygotowanie.  Jak przygotować kolację, w sposób szybki i nieskomplikowany, nie ryzykując przy tym problemów z estetyką sylwetki i niepotrzebnego poczucia winy?

Jedzenie w godzinach wieczornych nierzadko wzbudza kontrowersje i obawy. Istnieje przekonanie, iż jest to posiłek wysokiego ryzyka, nieumiejętnie zaplanowany i nieprzemyślany z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do powstania niechcianej tkanki tłuszczowej. Tymczasem zasada ta może odnosić się również do śniadania i obiadu. Planując ostatni posiłek warto wziąć pod uwagę następujące czynniki:

godzina posiłku dopasowana powinna być do godziny udania się na odpoczynek nocny, odstęp powinien wynosić około 2h. Jedzenie do 18. to tylko irracjonalny wymysł, którego zdecydowanie nie powinno się traktować jako reguły postępowania; kolacja, podobnie jak pozostałe posiłki powinna dopasowana być do założeń jadłospisu, uwzględniać indywidualne preferencje pokarmowe i zapotrzebowanie na składniki odżywcze, powinna również uwzględniać możliwości czasowe danej jednostki.

Zjedz drugi obiad – przygotowanie podwójnego obiadu, stanowi świetne rozwiązanie dla osób, których wieczorne gotowanie napawa nie lada lękiem. Pomaga w sposób istotny zaoszczędzić czas, wymaga jedynie podgrzania. Innym wariantem, jest przygotowanie składników do kolacji w trakcie gotowania obiadu – i tak mięso można wykorzystać do przyrządzenia kanapek (z razowego pieczywa) czy szybkiej sałatki.

Wybieraj szybkie potrawy – decyduj się na potrawy nie wymagające specjalnej obróbki termicznej (lub minimalnej), bazuj na gotowych produktach żywnościowych – oczywiście takich, które charakteryzują się niskim stopniem przetworzenia. W takich sytuacjach sprawdza się nabiał – można przy jego udziale wyczarować szybki koktajl, sałatkę z warzywami, smaczny deser z ryżem czy pełnoziarnistym makaronem (którego więcej przygotować można w trakcie gotowania obiadu). Wdzięcznym i nie wymagającym specjalnie skomplikowanych zabiegów produktem żywnościowym są jaja – jajecznica czy omlet na kolację to również szybki, smaczny i warty uwagi pomysł.

 

Komentarze   

#5 amanda 2015-09-30 16:58
lenistwo to moja zmora, z porad skorzystam :P
#4 Kati 2015-09-30 15:15
hehe coś dla leniwych czyli dla mnie... :lol:
#3 Khan 2015-09-30 14:46
ja dobrze planuję swoje posiłki nie lubię co trzy godziny stać w kuchni i coś pitrasić
#2 Adam1 2015-09-30 14:33
czyli chipsy i browarek odpadają :D
#1 BORAT 2015-09-30 14:32
czasami sam z tym problem i wrzucam w siebie to czego nie powinienem :sad:

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 521 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO