Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4737
Wczoraj:6937
W tygodniu:25066
W miesiącu:11674
Ogólnie:5944836

Kto jest online

7
Online

czwartek, 02, maj 2024 16:13

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Jak mawia hardcorowy koksu, Robert Burneika, żeby rosnąć trzeba jeść stejki, a nie te małe kanapeczki ;) Warto wiedzieć, że do prawidłowego trawienia białka zwierzęcego niezbędne jest odpowiednie zakwaszenie żołądka. Warto komponować posiłki tak, by na talerzu oprócz mięsa znalazły się na przykład produkty kiszone lub bezpośrednio przed jedzeniem wypić pół szklanki wody z ½ łyżeczki octu jabłkowego – te działania wspomogą trawienie.

A jeśli chodzi o mięso...

Jest źródłem kompletnego białka – 100 gramów wołowiny zawiera około 20 gramów białka. Średnio wysmażony stek lub tatar zwiększa dodatkowo jego przyswajanie. Jest więc odpowiednim posiłkiem po ciężkim treningu i kiedy chcemy budować masę. Wołowina to wartościowe mięso, ponieważ dostarcza w równej proporcji białka i tłuszczów, które zapewniają sytość, a przy tym nie jest produkowane na tak masową skalę.

Dostarcza kreatyny, której zadaniem jest gromadzenie zapasów energii w mięśniach, zwiększa się zdolność do wykonywania intensywnych treningów, mięśnie wolniej ulegają zmęczeniu, przyspiesza się ich regeneracja, więc nie odczuwamy silnych zakwasów. 

Wołowina nie jest też tak tłusta jak się może wydawać. Stek, który możemy kupić teraz, jest o około 20% chudszy niż 30 lat temu. Zawiera zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone, w tym sprzężony kwas linolowy (CLA). Jest on określany jako „spalacz” tłuszczu – wykazano, że jego spożycie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu, działa również ochronnie na mięśnie. Przypuszcza się, że wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe – udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferację komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Wszystkie te właściwości wykazuje dlatego, że jest bardzo silnym antyoksydantem.

Wołowina też poprawia krążenie. Wołowina bogata jest w aminokwas argininę, która wykorzystywana jest do produkcji tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. 

Wątróbka wołowa uważana jest za tzw. „superfood” – dostarcza najwięcej dodatnich składników pokarmowych, witamin i mikroelementów. Zawiera najwięcej witaminy A, B12 spośród wszystkich produktów. Witamina A jest silnym antyoksydantem oraz ma wpływ na wzrok. Niedobór witaminy B12 jest częsty u osób spożywających rzadko produkty mięsne i wegetarian. Odpowiada ona za prawidłowy stan układu nerwowego oraz erytropoezę, czyli wytwarzanie krwinek czerwonych. Jej niedobór prowadzi do anemii złośliwej. Wątróbka dostarcza także w dużych ilościach witaminę D, pozostałych witamin z grupy B, selen, miedź, cynk, fosfor i żelazo.

Jak wiadomo z pożywienia nie dostarczymy aż tyle potrzebnych nam składników jeśli chodzi o kreatynę czy argininę, więc warto dodatkowo wspomóc się suplementami, które możecie nabyć w każdym punkcie Paco! 

Komentarze   

#3 Khan 2015-12-10 18:23
a mi jakoś nie podchodzi :(
#2 Adam1 2015-12-10 18:13
staram się ją jeść chociaż dwa razy w tygodniu
#1 BORAT 2015-12-10 17:53
uwielbiam wołowinkę w każdej postaci :)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 928 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO