A jeśli chodzi o mięso...
Jest źródłem kompletnego białka – 100 gramów wołowiny zawiera około 20 gramów białka. Średnio wysmażony stek lub tatar zwiększa dodatkowo jego przyswajanie. Jest więc odpowiednim posiłkiem po ciężkim treningu i kiedy chcemy budować masę. Wołowina to wartościowe mięso, ponieważ dostarcza w równej proporcji białka i tłuszczów, które zapewniają sytość, a przy tym nie jest produkowane na tak masową skalę.
Dostarcza kreatyny, której zadaniem jest gromadzenie zapasów energii w mięśniach, zwiększa się zdolność do wykonywania intensywnych treningów, mięśnie wolniej ulegają zmęczeniu, przyspiesza się ich regeneracja, więc nie odczuwamy silnych zakwasów.
Wołowina nie jest też tak tłusta jak się może wydawać. Stek, który możemy kupić teraz, jest o około 20% chudszy niż 30 lat temu. Zawiera zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone, w tym sprzężony kwas linolowy (CLA). Jest on określany jako „spalacz” tłuszczu – wykazano, że jego spożycie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu, działa również ochronnie na mięśnie. Przypuszcza się, że wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe – udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferację komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Wszystkie te właściwości wykazuje dlatego, że jest bardzo silnym antyoksydantem.
Wołowina też poprawia krążenie. Wołowina bogata jest w aminokwas argininę, która wykorzystywana jest do produkcji tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi.
Wątróbka wołowa uważana jest za tzw. „superfood” – dostarcza najwięcej dodatnich składników pokarmowych, witamin i mikroelementów. Zawiera najwięcej witaminy A, B12 spośród wszystkich produktów. Witamina A jest silnym antyoksydantem oraz ma wpływ na wzrok. Niedobór witaminy B12 jest częsty u osób spożywających rzadko produkty mięsne i wegetarian. Odpowiada ona za prawidłowy stan układu nerwowego oraz erytropoezę, czyli wytwarzanie krwinek czerwonych. Jej niedobór prowadzi do anemii złośliwej. Wątróbka dostarcza także w dużych ilościach witaminę D, pozostałych witamin z grupy B, selen, miedź, cynk, fosfor i żelazo.
Jak wiadomo z pożywienia nie dostarczymy aż tyle potrzebnych nam składników jeśli chodzi o kreatynę czy argininę, więc warto dodatkowo wspomóc się suplementami, które możecie nabyć w każdym punkcie Paco!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.