Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4918
Wczoraj:7056
W tygodniu:18878
W miesiącu:54151
Ogólnie:5987313

Kto jest online

3
Online

środa, 08, maj 2024 16:21

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 W świecie fitness wafle ryżowe uchodzą za produkt kultowy. Zajadają się nimi zawodniczki fitness bikini, jak i kulturyści. Co ciekawe, są to najczęściej te same osoby, które jak ognia unikają bułek czy chleba. Pod względem wartości energetycznej i odżywczej, wafle ryżowe raczej nie są produktem fenomenalnym. W 100g dostarczają około 380 – 400 kcal, przy czym jeden przeciętny wafel waży zaledwie około 10g (dla porównania kromka chleba waży około 30 – 40g), stąd też jego kaloryczność jest względnie niska (w przeliczeniu na sztukę). Wafle ryżowe są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych mających postać skrobi.

Zazwyczaj otrzymuje się je jedynie z brązowego ryżu, więc dostarczają one pewną ilość błonnika oraz niacyny, cynku, magnezu, miedzi i całkiem sporą ilość manganu. Niemniej jednak, nie są to wartości nietuzinkowe. W praktyce na tle ryżu czy kaszy gryczanej prezentują się stosunkowo blado. O co więc chodzi w popularności wafli ryżowych?

Fitnessowe diety opierają się zazwyczaj na dość wąskiej grupie pokarmów. Są to tzw. „czyste” produkty, które podobno w sposób pożądany wpływają na zdrowie i sylwetkę. Definicja „czystej diety” jest dość chwiejna i trudna do precyzyjnego sformułowania, ale w dużym uproszczeniu można powiedzieć, iż chodzi w niej generalnie o to by unikać produktów mocno przetworzonych technologicznie, wieloskładnikowych, zawierających niechlubne dodatki takie jak sól, cukier, tłuszcze utwardzone. Zgodnie z taką interpretacją produktem „czystym” będzie np. pierś z kurczaka, a produktem „brudnym” – otrzymana z nich szynka. No i w myśl tej samej zasady wafle ryżowe są… no właśnie, czy można uznać je za „czysty” produkt żywnościowy?

Wafle ryżowe to produkt, w przypadku którego lista składników jest zazwyczaj bardzo krótka, to nie ulega wątpliwości, że w porównaniu z ryżem są one technologicznie przetworzone. W toku działań przetwórczych poddaje się je m.in. ekstruzji, procesowi który powoduje straty niektórych witamin oraz sprzyja powstawaniu niezdrowego akrylamidu. Jako ciekawostkę warto dodać, iż proces, w przebiegu którego otrzymywane są wafle ryżowe poprawia ich strawność i podnosi wartość IG, a dodatkowo też doprowadza do pewnych strat jednego z niezbędnych aminokwasów – lizyny, przez co umniejsza wartość odżywczą zawartego w nich białka. Co prawda mało kto jada wafle ryżowe dla zawartych w nich protein, ale powyższy fakt i tak wart jest odnotowania.

Oto podstawowe walory wafli ryżowych: trwałość (nie starzeją się tak szybko jak pieczywo), mobilność (można je wszędzie ze sobą zabrać), fakt, iż są w formie gotowej do spożycia, brak podejrzanych dodatków takich jak rafinowane cukry czy uwodornione tłuszcze (choć obecny jest w nich niekiedy dodatek soli). Niektórzy zawodnicy spożywają wafle ryżowe po wysiłku w celu uzupełnienia strat energetycznych i sodu (są wafle z dodatkiem soli morskiej), zapijając je odżywką białkową, jogurtem bądź mlekiem.

 

 

Komentarze   

#4 brat józef 2016-02-19 18:59
od lat stawiam na naturalność i piekę sobie sam chleb w domu, jest pyszny, zdrowy i się tak szybko nie psuje
#3 Adam1 2016-02-18 15:22
moja Pani je skubie :D
#2 BORAT 2016-02-18 15:21
nie jadam to się nie wypowiem :lol:
#1 Karolina 2016-02-17 15:43
bardzo często się nimi zajadam :-)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 306 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO