Pieczone kotlety mielone - alternatywa dla klasycznego mielonego :-) Wersja pieczona wydaje mi się całkiem ok. Z pewnością jest o wiele zdrowsza, niż klasyczne mielone smażone na tłuszczu. Do kotletów zamiast rozmoczonej bułki pszennej można dodać jakieś warzywa strączkowe (soczewica, soja, cieciorka, fasola) lub też po prostu inne warzywa mocno rozdrobnione (klasycznie: marchew, pietruszka, seler). Pomysłów jest wiele, te kotlety zawierają akurat czerwoną soczewicę. Samo mięso, z przyprawami może być zbyt twarde, a nie chcemy tego, tym bardziej, że są to samotne kotlety mielone, a nie pulpeciki utopione w sosie.
SKŁADNIKI:
- mięso mielone ok. 0,5 kg - dowolnie, może być indycze,wołowe
- ugotowana soczewica czerwona - 0,5 szkl. suchej soczewicy
- 1 nieduża cebula - kroimy w drobna kostkę
- 1-2 ząbki czosnku - wyciskamy
- 2 jaja - jeśli komuś będzie się ładnie trzymało, wystarczy jedno
- przyprawy - dużo zieleniny tj. Pietruszka suszona (SyS), Czosnek niedźwiedzi (Dary Natury), świeża Bazylia, sól & pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- 1. W większej misce/garnku mieszamy mięso, ugotowaną soczewicę, rozdrobnioną cebulę, jaja, a następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy.
- 2. Po dokładnym wymieszaniu składników, formujemy kotleciki
- 3. Uformowane kotlety, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- 4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury ok.200 stopni.
- 5. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z kotlecikami i pieczemy ok 20 min.
- W trakcie pieczenia w związku z "mokrą" soczewicą, może wyjść troszkę wody z kotletów, ale nie uważam tego za specjalny kłopot. Najważniejszy efekt finalny :)
Kotlety drobiowe ze szpinakiem– dietetyczne
SKŁADNIKI:( 2 porcje )
- * filet z indyka – 120 g
- * jajko – 1 szt
- * otręby – 1 łyżka
- * świeży szpinak – 2 pełne garście
- * mąka – 1 pełna łyżka
- * cebula – 1 szt
- * czosnek – 2 ząbki
- * oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
- * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do blendera wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy szpinak oraz pozostałe składniki ( jajko, otręby, posiekaną cebulę, czosnek, mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy ) – wszystko razem ze sobą miksujemy, ostawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Masa nie musi być całkiem gładka! Po tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego ( albo oliwy ) i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony ) aż mięso nie będzie surowe ). Możemy również piec w piekarniku.
Obiad fit - łosoś i sałatka
SKŁADNIKI:
- łosoś pieprz cytrynowy sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- oregano
- sól
- brokuły
- pieczarki
- jogurt nat.
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- 1. Mieszam oliwę, sok z cytryny, sól, oregano, czosnek, pieprz i wcieram tą mieszankę w łososia.
- 2. Grilluję na grillu elektrycznym około 4 minut z każdej strony.
- 3. Umyte pieczarki pozbawione trzonków wrzucam na osolony wrzątek, gotuję około 3-5 minut.
- 4. Wyjmuję, odsączam, kroję w grubą kostkę i pozwalam by woda z nich wypłynęła.
- 5. Brokuły w różyczkach wrzucam na osolony wrzątek gotuję około 3-5 minut tak aby nadal były twardawe - al'dente , wyławiam, odsączam i pozwalam im ostygnąć.
- 6. Mieszam brokuły, pieczarki, dodaję około 1 płaskiej łyżeczki jogurtu i przyprawiam do smaku.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.