Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:61
Wczoraj:6026
W tygodniu:61
W miesiącu:135690
Ogólnie:6068852

Kto jest online

4
Online

poniedziałek, 20, maj 2024 00:12

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Pierś z kurczaka i ryż. Typowy zestaw kulturysty, fitneski a nawet osób trenujących amatorsko. No tak, tylko że po jakims czasie wszystko się człowiekowi nudzi. Na samą myśl o kolejnym pojemniku ryżu z piersią z kurczaka jakoś odechciewa mi się jeść. Co wtedy? Trzeba szukać zamienników i innej alternatywy. Znalazłam kilka prostych przepisów, które postaram się wprowadzić w życie i na jakiś czas pierś z kurczaka pójdzie w odstawkę. Oto kilka z nich. 

Pieczone kotlety mielone - alternatywa dla klasycznego mielonego :-) Wersja pieczona wydaje mi się całkiem ok. Z pewnością jest o wiele zdrowsza, niż klasyczne mielone smażone na tłuszczu. Do kotletów zamiast rozmoczonej bułki pszennej można dodać jakieś warzywa strączkowe (soczewica, soja, cieciorka, fasola) lub też po prostu inne warzywa mocno rozdrobnione (klasycznie: marchew, pietruszka, seler). Pomysłów jest wiele, te kotlety zawierają akurat czerwoną soczewicę. Samo mięso, z przyprawami może być zbyt twarde, a nie chcemy tego, tym bardziej, że są to samotne kotlety mielone, a nie pulpeciki utopione w sosie.

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone ok. 0,5 kg - dowolnie, może być indycze,wołowe
  • ugotowana soczewica czerwona - 0,5 szkl. suchej soczewicy
  • 1 nieduża cebula  - kroimy w drobna kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku - wyciskamy
  • 2 jaja - jeśli komuś będzie się ładnie  trzymało, wystarczy jedno
  • przyprawy - dużo zieleniny tj.  Pietruszka suszona (SyS), Czosnek niedźwiedzi (Dary Natury), świeża Bazylia, sól & pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • 1. W większej misce/garnku mieszamy mięso, ugotowaną soczewicę, rozdrobnioną cebulę, jaja, a następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy.
  • 2. Po dokładnym wymieszaniu składników, formujemy kotleciki
  • 3. Uformowane kotlety, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • 4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury ok.200 stopni. 
  • 5. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z kotlecikami i pieczemy ok 20 min.
  • W trakcie pieczenia w związku z "mokrą" soczewicą, może wyjść troszkę wody z kotletów, ale nie uważam tego za specjalny kłopot. Najważniejszy efekt finalny :)

Kotlety drobiowe ze szpinakiem– dietetyczne 

SKŁADNIKI:( 2 porcje )

  • * filet z indyka – 120 g
  • * jajko – 1 szt
  • * otręby – 1 łyżka
  • * świeży szpinak – 2 pełne garście
  • * mąka – 1 pełna łyżka
  • * cebula – 1 szt
  • * czosnek – 2 ząbki
  • * oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
  • * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do blendera wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy szpinak oraz pozostałe składniki ( jajko, otręby, posiekaną cebulę, czosnek, mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy ) – wszystko razem ze sobą miksujemy, ostawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Masa nie musi być całkiem gładka! Po tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego ( albo oliwy ) i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony ) aż mięso nie będzie surowe ). Możemy również piec w piekarniku.

Obiad fit - łosoś i sałatka

SKŁADNIKI:

  • łosoś pieprz cytrynowy sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • sól
  • brokuły
  • pieczarki
  • jogurt nat.
  • przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • 1. Mieszam oliwę, sok z cytryny, sól, oregano, czosnek, pieprz i wcieram tą mieszankę w łososia.
  • 2. Grilluję na grillu elektrycznym około 4 minut z każdej strony.
  • 3. Umyte pieczarki pozbawione trzonków wrzucam na osolony wrzątek, gotuję około 3-5 minut.
  • 4. Wyjmuję, odsączam, kroję w grubą kostkę i pozwalam by woda z nich wypłynęła.
  • 5. Brokuły w różyczkach wrzucam na osolony wrzątek gotuję około 3-5 minut tak aby nadal były twardawe - al'dente , wyławiam, odsączam i pozwalam im ostygnąć.
  • 6. Mieszam brokuły, pieczarki, dodaję około 1 płaskiej łyżeczki jogurtu i przyprawiam do smaku. 

Komentarze   

#3 Khan 2016-04-25 11:55
urozmaicenie być musi inaczej bywa ciężko :lol:
#2 Adam1 2016-04-21 17:20
bardzo fajne przepisy
#1 BORAT 2016-04-21 16:28
dzięki za pomysł na obiadek :-)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 258 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO