Owies to najbogatsze ze wszystkich zbóż źródło białka, zawiera także najlepszy zestaw aminokwasów. Wraz z mlekiem dostarcza do organizmu wszystkich potrzebnych aminokwasów. Witaminy z grupy B zawarte w płatkach owsianych działają na poprawę pamięci i koncentracji oraz wspomagają naukę. Przeciwdziałają także narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu. Substancje zawarte w owsie działają antydepresyjnie. Dostarczają także magnezu i żelaza. Błonnik zawarty w płatkach owsianych zawiera najwięcej w stosunku do innych zbóż rozpuszczalnej frakcji tzw. beta-glukanu. Osłania on przewód pokarmowy, poprzez wytworzenie w nim lepkiego żelu, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych. Ma również właściwości prebiotyczne.
W wyniku procesu rozkładu, do którego dochodzi na skutek działania bakterii probiotycznych, uwalniają się kwasy organiczne, które mają istotne znaczenie dla funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Dodatkowo, beta-glukan wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, powodując jego przyłączenie i usunięcie z organizmu. Prócz tego usuwa również inne szkodliwe produkty przemiany materii.
W stosunku do innych zbóż, owies zawiera najwięcej tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz bardzo cenny dla organizmu, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Odgrywają one znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz dbają o nawilżenie skóry od wewnątrz.
Płatki owsiane występują w trzech postaciach:
- najmniej przetworzone wymagające gotowania;
- górskie o większym stopniu przetworzenia, do spożycia wystarczy je jedynie zagotować;
- błyskawiczne gotowe do spożycia na zimno.
Włókno pokarmowe zawarte w płatkach owsianych, nie tylko w połączeniu z mlekiem lub wodą tworzy kleik. Tworzy go także lądując w żołądku, powodując tym samym uczucie sytości., czyli dobrze nas zapcha ;) Poprzez właściwości rozpuszczalnego włókna, dzięki którym usuwane są z jelit zbędne produkty przemiany materii, zwiększa się metabolizm. Włókno to reguluje także poziom cukru we krwi. Płatki owsiane zjadane na śniadanie dają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Mają niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą, co sprawia, że są pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Można je przygotować na wodzie lub na mleku, ale można je także zjeść z jogurtem. Doskonałym dodatkiem do nich są otręby żytnie, pszenne lub owsiane. Podsumowując, można powiedzieć – płatki owsiane są dobre na odchudzanie.
Płatki owsiane na odchudzanie to polecane i coraz bardziej popularne składniki śniadania, ale także ze spokojem można je jeść na kolację. Jednak należy pamiętać o tym, by we wszystkim zachować umiar i znając ich dobroczynne działanie, nie serwować ich sobie na każdy posiłek, ponieważ płatki zawierają kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla organizmu.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.