Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:6198
Wczoraj:7469
W tygodniu:33462
W miesiącu:170513
Ogólnie:5906311

Kto jest online

8
Online

piątek, 26, kwiecień 2024 21:42

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Może się wydawać, że zakupy spożywcze to przysłowiowa bułka z masłem, że nie ma wielkiej filozofii w kupowaniu mięsa. Wystarczy sięgnąć po paczkę do chłodni i wrzucić do koszyka. Tymczasem jeśli zdecydowaliśmy zwracać uwagę na to co ląduje na naszych talerzach i podchodzimy do pożywienia jak do najsmaczniejszej drogi do zdrowia i formy powinniśmy przywiązywać większą wagę do kryteriów wyboru mięsa. Właściwie jak się nad tym zastanowić to zaopatrywanie się w mięso dobrej jakości jest nie lada sztuką. Przy odrobinie treningu jednak możemy posiąść tą umiejętność i cieszyć się zarówno smakiem jaki właściwościami odżywczymi przygotowanych potraw. Chcąc ułatwić Wam zadanie przygotowałam kilka wskazówek jakimi powinniście się kierować.

Kupując mięso, musimy zwracać uwagę na jego:

- kolor – świeże mięso ma intensywną barwę écru, jasnoróżową lub czerwoną bez ciemnych plam, im zwierzę jest młodsze, tym jego mięso jest jaśniejsze, jeśli mięso przybrało odcień żółtawy, siny, brązowy, to znak, że poprawiano je chemiczne bądź jest już ono nieświeże, tłuszcz zawarty w mięsie powinien mieć kolor kremowo biały, nie zaś pożółkły;

- zapach – świeże mięso ma delikatnie słodki zapach krwi, nieświeże zaś – kwaśny, drażniący;

- powierzchnia – świeże mięso ma białą błonkę, a po przekrojeniu jest wilgotne, lepka, śliska powierzchnia świadczy o braku jego świeżości;

- kraj pochodzenia – polskie mięso jest nie tylko świeższe od importowanego, ale jest również bardzo dobrej jakości.

Świeże mięso jest sprężyste i kiedy naciśniemy je palcem, po chwili wraca do stanu poprzedniego.
Warto także zwrócić uwagę na to, czy mięso pod wpływem nacisku wydziela mętny sok, ma niejednolity kolor bądź ma krwawe przebarwienia, wgłębienia pod naciskiem palca nie wyrównują się, a na tacce w opakowaniu próżniowym zbiera się woda. Wszystkie te oznaki świadczą o braku świeżości mięsa, nastrzykiwaniu chemicznym, nieprawidłowym uboju czy procesie rozbierania mięsa.

Decydując się na zakup mięsa pakowanego próżniowo, musimy zwrócić uwagę na etykietę z informacjami o klasie jego jakości, stanie termicznym, warunkach przechowywania i terminie ważności. Unikajmy takiego mięsa, które ma dużo wycieków – oznacza to ewidentny brak jego świeżości.

Wystrzegajmy się kupowania mięsa w odcieniach szarości, oznacza to długotrwały kontakt z powietrzem. Wtedy drób robi się szaro-żółty, wieprzowina – brudnoróżowa, zaś wołowina – brązowawa.

Najlepszym miejscem na zakup świeżego mięsa jest sprawdzony sklep mięsny lub lokalne delikatesy bądź stoisko firmowe w markecie. Lokalny dostawca posiada wyższe ceny, ale takie mięso zawsze można dotknąć, sprawdzić, powąchać, by upewnić się, że jest ono świeże. Jeśli wybierzemy mięso kupowane na straganie, lepiej zapytajmy sprzedawcę, czy posiada ono specjalny atest weterynaryjny.

Pamiętajmy również o tym, że niska cena zwykle idzie w parze z niską jakością mięsa. Zapewnienie odpowiednich warunków chowu, a następnie transportu i przechowywania mięsa wpływa na cenę. Warto też zwrócić uwagę na wygląd samego stanowiska z mięsem – czy jest czyste, czy personel używa jednorazowych rękawiczek i czy drób przechowywany jest z dala od innych mięs, w osobnym pojemniku.

Ze względu na spore ilości białka i wody mięso to doskonała pożywka dla drobnoustrojów. W celu opóźnienia szybkiego procesu psucia się, należy je właściwie przechowywać. W lodówce powinno być ono zapakowane w papier (pergamin), nie zaś w folię, która przyspiesza jego psucie. Mięso mielone i drobiowe przechowujemy najkrócej – do kilku godzin (w folii vacuum – do 3 dni). Najdłużej w lodówce może przebywać wołowina – aż do 4 dni. Jeśli zapakujemy świeże mięso w folię próżniową vacuum, to będziemy mogli przedłużyć ten termin do ok. 10 dni.

Sprawdzonymi, naturalnymi sposobami na przedłużenie świeżości mięsa są:

- peklowanie, czyli konserwowanie za pomocą soli, saletry spożywczej bądź cukru i innych przypraw, solić lub nacierać solą należy tylko te części mięsa, które mają dużo tłuszczu;

- obłożenie mięsa liśćmi świeżej pokrzywy, chrzanem, cebulą, czosnkiem;

- zalanie dziczyzny, cielęciny lub wołowiny maślanką, kwaśnym mlekiem bądź serwatką

 

 

Komentarze   

#4 brat józef 2016-08-26 19:17
nie wyobrażam sobie kupowania mięsa w supermarketach :cry:
#3 małolat 2016-08-26 19:03
zostawiam to babci i mamie
#2 Adam1 2016-08-24 17:09
najfajniej to mieć kogoś na wiosce i stamtąd brać
#1 BORAT 2016-08-24 16:58
ja mam swój osiedlowy mały sklepik i zawsze w nim kupuję mięsko

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 749 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO