Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:1741
Wczoraj:6869
W tygodniu:35874
W miesiącu:172925
Ogólnie:5908723

Kto jest online

2
Online

sobota, 27, kwiecień 2024 05:51

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Jakby Wam to najdelikatniej przekazać... hmmmm... niestety , z przykrością i ogromnym bólem w sercu stwierdzam, iż lato się kończy i trzeba powoli przyzwyczajać się z myślą, iż nadchodzi jesień... :( Czekają Nas coraz krótsze dni, zimne poranki i wieczory, które wpływają na osłabienie organizmu, spadek odporności i zmęczenie dając tym samym zielone światło dla wszelkich chorób i infekcji. Zmiana pory roku warunkuje rewolucję nie tylko w szafach, lecz również na talerzach, a układ odpornościowy zostaje wystawiony na próbę. Zmiana odżywiania z letniego menu na jesienne, powinna być wprowadzana stopniowo. Włączenie diety z dnia na dzień, może się źle skończyć nie tylko dla układu pokarmowego, ale ogólnej kondycji psychofizycznej całego organizmu.

 W okresie jesiennym warto zadbać o układ odpornościowy. W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się przede wszystkim: białko, witaminy i składniki mineralne (tj. selen, magnez, cynk, żelazo). Źródłem białka są ryby, jaja, ser i mięso drobiowe. Z kolei witaminy i składniki mineralne znaleźć można w warzywach i owocach, z których niestety wiele osób rezygnuje po zakończeniu sezonu letniego. A to właśnie jesienią stają się one najbardziej pożądane w diecie.

W zwiększaniu odporności jesienią niezwykle pomocna jest witamina C, którą można znaleźć nie tylko w owocach sezonowych (np. truskawki), ale głównie w cytrusach, które są dostępne przez cały rok. Ponadto spożywanie warzyw takich jak: kalafior, szpinak, brokuły czy papryka i pomidory pozwoli zaopatrzyć organizm w odpowiednią dawkę tej witaminy.

Jesienna dieta powinna być głównie rozgrzewająca, ponieważ organizm wydatkuje dużo energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała. Dieta rozgrzewająca polega na wyeliminowaniu produktów zimnych tj. jogurty, biała mąka itp. na korzyść ciepłych. W myśl filozofii Yin i Yang śniadanie powinno być spożywane w ciepłej postaci np. jako kasza jaglana lub mieszanina zbóż, połączonych z suszonymi morelami, orzechami, które pozwolą dodatkowo zaopatrzyć organizm w błonnik, immunoskładniki (tj. selen, cynk, magnez) oraz witaminy.

W jesiennej diecie szczególne miejsce zajmuje błonnik, którego dzienne zapotrzebowanie wynosi 25-30 g. W największych ilościach występuje w warzywach i owocach, a także pełnoziarnistych produktach tj. kasze, makarony, razowe pieczywo, brązowy ryż.

Symbolem jesiennego menu są bez wątpienia dynia oraz jabłka (pod każdą postacią). W dyni obecny jest beta-karoten, czyli pochodna witaminy A. Związek ten łącznie z selenem zwalcza wolne rodniki. Przygotowując potrawy z dyni, wykorzystuje się przede wszystkim miąższ, który zawiera: witaminy C, E, PP, z grupy B oraz składniki mineralne, tj. fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo. Z uwagi na to, że dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna (w 90% składa się z wody, nie zawiera tłuszczu) nadaje się również do pieczenia dietetycznych, jesiennych ciast. Jabłka z kolei, zwiększają odporność, ponieważ stanowią źródło składników mineralnych oraz witamin. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy (flawonoidów i związków fenolowych).

Jesienią warto zadbać również o odpowiednie nawadnianie organizmu. Spożywanie ciepłych napojów z dodatkiem goździków czy cynamonu z pewnością ugasi pragnienie, ale dostarczy również wielu doznań zmysłowych. Jesienna herbata powinna być pita „w towarzystwie” cytryny i miodu. Dzięki takiemu połączeniu organizm zyskuje większą odporność. Miód zawiera węglowodany, witaminy A, C, K oraz z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w prawie 30 składników mineralnych, w tym mangan, żelazo i magnez. Zawiera również naturalne substancje bakteriobójcze, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień.

Z uwagi na fakt, że jesień sprzyja spadkowi nastroju, a brak witaminy D (płynącej ze słońca) daje o sobie znać. W jesiennej diecie nie można zapomnieć o czekoladzie, która poprzez pierwiastki: selen i cynk, wpływa na poziom serotoniny i zwiększa ilość endorfin w organizmie.

Stosując jesienną dietę warto pamiętać, że spożywanie odpowiedniej ilości ciepłych posiłków dziennie (4-5) pozwoli dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz rozdzielić dzienną porcję kalorii.

Komentarze   

#4 brat józef 2016-08-26 19:11
najbardziej podoba mi się ten ustęp o czekoladzie
#3 małolat 2016-08-26 18:57
dla mnie cały rok jak w karnawale :P
#2 Khan 2016-08-26 10:41
już zaczynam łapać depresję :sad:
#1 Adam1 2016-08-26 10:35
ja już zacząłem przygotowywać swój organizm do sezonu jesień - zima zakupiłem tran i końską dawkę vitaminy c

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 341 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO