Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:968
Wczoraj:7164
W tygodniu:36855
W miesiącu:124449
Ogólnie:5860247

Kto jest online

2
Online

sobota, 20, kwiecień 2024 03:40

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Wraz z modą na szczupłą sylwetkę zaczęto produkować żywność o obniżonej wartości energetycznej. Zachowanie linii należy jakby do obowiązków współczesnej kobiety. Dlatego wynaleziono sposób, by zadowolić "leniwe Panie" i dać im poczucie, że dbają o zdrowie... Ten sposób to żywność „light” – z ang. lekka...

Od jakiegoś czasu w sklepach promowane są produkty light lub zero %. Takie oznaczenie produktu ma sugerować obniżoną wartość kaloryczną, a co za tym idzie zmniejszoną zawartość tłuszczu, brak sacharozy. Skierowane są one do osób będących na diecie, odchudzających się , dbających o szczupłą sylwetkę, walczących z podwyższonym cholesterolem, diabetyków – osób chorych na cukrzycę.

Produktami tak oznakowanymi są głównie jogurty, mleko, twarożki, majonezy, margaryny, masło, dżemy, ciasta, batoniki. Coraz popularniejsze stają się także wędliny, a nawet parówki. Wzmożone zainteresowanie produktami light obserwują producenci, jak również sieci supermarketów.

Co te produkty zawierają?

Tego typu informację powinniśmy znaleźć na etykiecie produktu. Według przepisów obowiązujących w naszym kraju produkt light powinien zawierać mniej niż 40 kalorii na 100g w przypadku produktów stałych i nie więcej niż 20 kalorii przy produktach płynnych. Wartość energetyczna takiego produktu powinna być zmniejszona o 30% względem normalnych produktów. Dlatego należy porównać etykiety produktu standardowego i light.

 

Produkty light, kuszą obniżoną zawartością tłuszczu, cukru, ale czy są zdrowe ?

Spożywając produkty pozbawione tłuszczu lub zawierające go niewiele narażamy się na niedobór witaminy A, E, D.

Stosowane w produktach słodziki w nadmiarze mogą wywołać niestrawność i biegunkę, a także spowodować problemy z zaśnięciem.

Pułapki stosowane przez producentów :

- Do nabiału, głównie jogurtów dodaje się wysokokaloryczne mleko w proszku oraz różnego rodzaju zagęszczacze.

- W margarynach light jest mniej kalorii, ale za to znajduje się w nich więcej sztucznych zagęszczaczy.

- Napoje nie zawierają cukru, ale za to dużo konserwantów i sztucznych barwników.

- W dżemach mała ilość cukru jako naturalnego środka żelującego zastępowana jest chemicznymi utrwalaczami.

- W wędlinach tłuszcz zastępuje celuloza, błonnik czy skrobia modyfikowana. Nie jest to szkodliwe. Ale nie jest to też pełnowartościowy, odżywczy produkt.

- Powodem rezygnacji z cukru w wielu produktach jest też niejednokrotnie jego wysoka cena. Tańsze zamienniki to sukraloza, stosowana jest w blisko 24 proc. produktów mlecznych ze słodzikami lub tańszy neotam, 8 tys. razy słodszy od cukru.

Komentarze   

#3 mama85 2016-08-29 18:56
nieraz się na nich przejechałam :sad:
#2 Khan 2016-08-29 12:25
zazwyczaj te nie "light" są zdrowsze od tych light
#1 BORAT 2016-08-29 12:06
unikam takich wynalazków

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 426 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO