Szeroką gamą asortymentu są również wafle ryżowe : grube, cienkie, średnie, ale również smakowe - aromatyzowane : paprykowe, serowe, truskawkowe, migdałowe, cynamonowo - jabłkowe , cytrynowe, śmietankowe, cebulowe itd. , słodkie, pikantne, słone czy też z ziarnami. Coraz częściej sięgamy również po produkty typu Bio, czyli z deklaracją, iż surowce użyte do ich wytwarzania pochodzą z upraw ekologicznych, oraz takie, które są wzbogacane dodatkami funkcjonalnymi - błonnikiem czy makro- i mikroelementami, np. żelazem, magnezem, cynkiem. Można je konsumować na sucho, wprost z pudełka, niektórzy przygotowują z nich kanapki, inni preferują słodkie dodatki, np. dżem, miód czy masło orzechowe. Ilu amatorów tej przekąski, tyle przepisów :)
Sam proces wytwarzania wafli ryżowych opiera się w dużej mierze na dwóch głównych komponentach, mianowicie wodzie i ryżu. Wafle ryżowe dostarczają blisko 400 kcal ze 100 gramów produktu, jeden wafel ryżowy o masie ok 10 gramów to około 35 kcal. Można więc stwierdzić, że są one przekąską o stosunkowo niskiej wartości energetycznej w porównaniu do innych konsumowanych między posiłkami artykułów spożywczych. Jeśli chodzi o ich wartości odżywcze, niestety, mimo iż produkt wyjściowy do ich tworzenia - ryż - który jest skarbnicą substancji prozdrowotnych, wafle - jako produkt przetworzony, poddany działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, nie jest już tak bogaty w owe substancje.
Specyficzna technologia wytwarzania owych produktów , duża ich trwałość, łatwe przechowywanie, przyjemna tekstura, natychmiastowa gotowość do spożycia i wygoda użytkowania, praktycznie w każdym miejscu, wszystko to sprawia, że asortyment ten cieszy się coraz większą popularnością i jest uznawany za żywność wygodną w coraz to bardziej zabieganym świecie. Ludzie żyją szybko, a dostęp do gotowej żywności jest coraz bardziej doceniany i potrzebny.
Konsumując wafle ryżowe, nie należy zjadać ich w nadmiernych ilościach. Ich lekkość sprawia często, że zaczynamy je jeść, a kończymy dopiero wtedy, gdy zauważamy ostatni okruszek w opakowaniu. Jeśli mamy ochotę na wafle ryżowe, starajmy się wybierać te najmniej wzbogacone aromatami, solą czy cukrem.
Osoby intensywnie uprawiające sport podczas doboru pokarmu powinny kierować się rozsądkiem, wiedzą, znajomością składu produktów spożywanych. Nikt nie dostarczy nam gotowego rozwiązania na "super przekąskę", która będzie spełniać wszystkie wymagania dietetyczne. Przy waflach ryżowych należy zwracać uwagę nie tylko na kolory opakowania, reklamowane produkty, a w szczególności na ich skład. Najzdrowsze są te, do których produkcji użyto ryż brązowy. Zatem jeśli ktoś preferuje chrupiące, dmuchane wafle ryżowe, ich smak i teksturę, to powinien się zastanowić w którym momencie dnia po nie sięgnąć i który produkt z półki wybrać, aby miał najbardziej optymalny skład i dobrą jakość.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.