Ten związek stanowi ponad 75 procent ogólnej ilości mlecznych protein.
Głównym atutem kazeiny jest wielkość cząsteczek budulcowych. Duży rozmiar warunkuje trawienie. Wypełnia żołądek i redukuje uczucie głodu.
Pomaga to w uchronieniu się przed nocnym podjadaniem i napadami wilczego głodu.
Odpowiada za utrzymywanie równowagi azotowej w naszym ustroju. Sen jest najdłuższym okresem, w którym do naszego organizmu nie zostaje dostarczone żadne pożywienie i wartości odżywcze. To świetna ochrona dla organizmu przed katabolizmem, którego celem jest utrudnienie budowania masy mięśniowej i regeneracji.
Proteina ta znalazła swoje zastosowanie w żywieniu sportowców i osób aktywnych – jest częstym składnikiem odżywek białkowych (jako kazeina micelarna lub kazeinian wapnia), zwłaszcza tych rekomendowanych jako długowchłanialne. Walorem kazeiny jest także znaczny udział aminokwasów egzogennych, w tym również BCAA.
Naturalnie, kazeina występuje w mleku oraz jego przetworach. W mleku stężenie kazeiny jest dosyć niskie i wynosi około 2,5%. W przypadku przetworów mlecznych zawartość może być wyższa. Szczególnie wysoka zawartość kazeiny występuje w serze białym i młodych serach żółtych.
Dzięki swoim właściwościom to idealne rozwiązanie w momencie, kiedy potrzebny jest wydłużony czas wchłaniania np kiedy kładziesz się spać, albo kiedy wiesz, że nie będziesz miał możliwości dostarczenia odpowiedniej ilości białka do organizmu przez dłuższy okres.
Kazeina występuje w różnego rodzaju odżywkach. Najczęściej używane formy kazeiny to:
Hydrolizat kazeiny
Kazeina micelarna
Kazeinian wapnia