Nie ma chyba dla mnie nic bardziej pożywnego na początek dnia, niż płatki owsiane z przepyszną odżywką białkową oczywiście:) Paco Power System Imax smak nugatowy. Smaczne i energetyczne sprawiają, że 3 godzinki, które dzielą mnie od kolejnego posiłku mijają w błogim uczuciu sytości :)Idąc za modą nie ograniczam się tylko do klasycznych płatków owsianych ale stawiam na witaminowe i antyoksydacyjne dodatki. Nasiona Chia, jagody Goji i Miechunkę :D
Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie.
Są one naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.
Oto 10 właściwości zdrowotnych nasion chia które zostały potwierdzone przez badania naukowe.
Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii.Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwia hiszpańska , należy do tej samej rodziny co mięta i melisa .
Są cenione za ich zdolność do zapewnienia organizmowi zrównoważonej energii ... tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła". Pomimo używania od wieków jako dodatek do żywności, dopiero niedawno nasiona chia uznano za cenne dla zdrowia pożywienie.
Nawet małe ilości nasiona chia dostarczają potężną dawkę wartości odżywczych.
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.
Jagody goji należą do superfoods (inaczej „super żywność”), czyli grupy produktów pochodzenia roślinnego, mających dobroczynny wpływ na organizm
Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.
Miechunka to zdaniem dietetyków jeden z najbardziej wartościowych owoców jakie do tej pory zostały poznane i opisane. Znane w medycynie ludowej od wieków, dziś zachwycają nie tylko walorami odżywczymi, lecz także poszukiwanym słodko-kwaśnym smakiem.
Ta zdrowa przekąska powinna zainteresować nie tylko miłośników zdrowego żywienia, ale także wszystkich prowadzących aktywny tryb życia.