Z okresem rehabilitacji i kwestiami kontuzji często kojarzy nam się przede wszystkim kolagen. I słusznie, ponieważ dostarczanie aminokwasów go budujących (hydroksylizyna, hydroksyprolina, prolina i glicyna) jest bardzo ważna w tym okresie. Obecne są zwłaszcza w produktach pochodzenia zwierzęcego jak żelatyna czy mięsne galaretki. Dobrą opcją często jest także suplementacja hydrolizatem kolagenu, który z pewnością wspomoże regenerację stawów oraz ścięgien, które często także ulegają przeciążeniom. Nie jest to jednak jedyna substancja potrzebna w czasie wracania do formy. Innymi ważnymi składnikami są także witamina C, czyli substancji bardzo potrzebnej do naturalnej syntezy kolagenu. Spożywanie tego, a także innych antyoksydantów jest ważne, dostarczyć je możemy m.in. z warzyw i owoców oraz wielu innych pokarmach pochodzenia roślinnego. Kurkuma oraz imbir powinny również zagościć w naszych potrawach, dzięki silnym właściwościom właśnie antyoksydacyjnym oraz działaniu przeciwzapalnemu. Pamiętajmy także spożywaniu mięsa, orzechów, nabiału oraz oślin strączkowych, chrzanu, cebuli oraz czosnku, dzięki dużej zawartości cynku oraz siarki. Są to pierwiastki niezbędne do utrzymywania stawów w odpowiedniej kondycji.
W przypadku leczenia kontuzji potrzebujesz także kwasów omega-3 oraz kwercytyny, ale z tego wszystkiego najważniejsze są.. KALORIE.
W okresie regenracji po urazach nie można wchodzić lub dalej tkwić w deficycie kalorycznym, ponieważ odpowiednia ilość białka oraz innych makroskładników to podstawa. Należy utrzymywać masę ciała, a więc zastosować neutralny bilans energetyczny. Skłonności do zbyt dużego przesunięcia w jedną lub drugą stronę nie są dobre. Z jednej strony potrzebujemy minerałów, witamin oraz składników odżywczych i musimy zwracać uwagę na dostarczanie je w ilości, której potrzebujemy, Z drugiej strony zwiększanie zbyt mocno podaży kalorii i doprowadzenie do stopniowego zalewania się tłuszczem nie jest dobrą taktyką. Dieta będzie więc wspierać naszą rekonwalescencję tylko wtedy, kiedy będzie odpowiednio zbilansowana, będzie zawierać odpowiednią ilość minerałów i witamin, a także wysoką jakość pożywienia. 'Nabijanie' kalorii i makroskładników fastfoodami raczej nie pomoże. A jak wiadomo – dobre jakościowo i smaczne jedzenie = wspomaganie regeneracji po urazie = komfort psychiczny przy wracaniu do zdrowia ;)