Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:48
Wczoraj:7367
W tygodniu:28771
W miesiącu:116365
Ogólnie:5852163

Kto jest online

3
Online

piątek, 19, kwiecień 2024 00:09

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Zestaw startowy każdego początkującego – rozpiska treningu na telefonie/kartce, bojowe nastawienie i czyściutkie jedzenie rozpisane w notatniku. Opisy posiłków z gramaturą rozpisane przez trenera, w miarę określone odstępy czasowe między jedzeniem, do tego w głowie milion wskazań i przeciwwskazań, rozmowy o indeksach glikemicznych, stopniu przetworzenia, fruktozach, laktozach i tak dalej …

 

Wszystko pięknie ładnie, dla wielu osób doświadczonych w sporcie i dietach większość rzeczy i zagadnień wydaje się prostych, dla laika jednak są kwestie, które sprawiają problem. Wchodzimy do kuchni z siatą pełną produktów do naszych magicznych pudełeczek, zabieramy się za gotowanie, a poprzednio oczywiście ważenie i.. i właśnie – kiedy ważyć?

Dylematy w tej kwestii są w pewien sposób uzasadnione, bo przecież 100g ryżu przed ugotowaniem, a 100g ryżu po obróbce termicznej w wodzie to całkowicie dwie różne ilości zarówno dla naszych oczu jak i oczywiście poczucia w żołądku. A, że chcemy wszystko mieć pod miareczką lub określone chociażby miarą 'łyżek', 'szczypt' czy 'garści', próbujemy to rozgryźć.

Produkty z których przygotowujemy jedzenie ważmy PRZED obróbką termiczną. Mięso surowe, jeśli wcześniej leżało w zamrażalniku – oczywiście rozmrożone, aby nie dochodziła nam waga zalegającej w bryle wody. Podczas smażenia, pieczenia czy grillowania z mięsa uchodzi waga wody, wytapiany jest także tłuszcz, mięso wysusza się. Idąc tropem ważenia po jego przygotowaniu, przyjmując rozpisaną nam gramaturę zjedlibyśmy go więcej niż jest to zalecane.

W przypadku sypkich produktów, które gotowane są na wodzie np. kaszy, ryżu sytuacja po obróbce termicznej także jest 'zakłamana', lecz ma się w inną stronę – po naciągnięciu wodą i rozszerzeniu struktury pod wpływem ciepła zdecydowanie zwiększają one swoją objętość oraz gramaturę -ważąc je po ugotowaniu porcja rzeczywista wychodziła by nam o wiele mniejsza, a co za tym idzie stosunek między makroskładnikami w posiłku był by zaburzony.

Jeśli chodzi o warzywa do posiłków – nie wszyscy je ważną, lecz sprawa z owocami i warzywami ma się tak,ze warzymy już właściwą masę na surowo, czyli ziemniaki bez skórki, a wszelkie posiadające takie elementy w swojej budowie owoce czy warzywa – bez pestek, ziarenek, skórek itp.

 

I chodź nie powinniśmy dawać się zwariować przez liczby i gramy, a raczej racjonalnie pilnować swoich posiłków, myślę, że rozwianie tej wątpliwości ma znaczenie;)

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 494 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO