Organizm ludzki, jeśli chodzi o naturalne pH, wykazuje odczyn lekko zasadowy. W zasadzie na co dzień organizm musi sobie radzić zarówno ze zbyt wysoką zasadowością, jak i zbyt dużym zakwaszeniem (np. wydalając z płuc więcej CO2). W przypadku jednak zbyt dużego zakwaszenia organizm poza wyżej wymienionymi symptomami objawia nam to również migrenami, wysypkami, ogólną nerwowością, bólami stawów i mięśni..
Ważne jest, aby w zapobieganiu zakwaszenia organizmu jeść odpowiednio. Optymalnie jest dostosowywać produkty zakwaszające i zasadowe w stosunku 70% produktów zasadowych do 30% tych zakwaszających w stosunku dziennym.
Organizm zakwaszają przede wszystkim dania gotowe (konserwy, zupy w proszku, słodycze i inne wysoko przetworzone produkty), mleko, jaja, ser, z mięs wołowina, jagnięcina, drób i wieprzowina, orzechy ziemne, nerkowce i pistacje. Jeśli chodzi o napoje, to wysoko zakwaszającymi są kawa, napoje gazowane, soki owocowe, wódka oraz herbata. Właściwości takie maja także margaryna, olej kukurydziany, słonecznikowy oraz inne oleje uwodnione. Produktami zakwaszającymi są także majonez, białe pieczywo i makarony, substancje słodzące oraz miód. Nie oznacza jednak to, że nie możemy ich jeść. Istnieją bowiem produkty, które mają działanie zasadowe. Jeśli chodzi o warzywa, są nimi na pewno szparagi, pory, brokuł, buraki, marchew, czosnek, szpinak. Z owoców działanie takie mają awokado oraz granat, migdały dynia i słonecznik, a także sezam i len także mają takie właściwości. Z tłuszczy zasadowe działanie mają len, konopie, oliwki, ogórecznik. W przypadku napojów, jako działające zasadowo bardzo dobrze sprawdzają się soki warzywne, mleko migdałowe, woda poddana jonizacji, naturalny bulion warzywny.
Niestety zakwaszenie organizmu jest sprawą często bagatelizowaną, usprawiedliwianą innymi czynnikami i dolegliwościami, kojarzoną z przemęczeniem. Jest o duży błąd w przypadku każdego, zwłaszcza jednak u osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów, ponieważ nadmiar kwasu w organizmie powoduje problemy z trawieniem i wydalaniem substancji szkodliwych, utrudnia więc zrzucanie wagi. Nie tylko to może wynikać z zaniedbanego zakwaszenia – zapalenie stawów, choroba wrzodowa żołądka, reumatyzm, alergie, astma.. to tylko nieliczne choroby, do których zakwaszenie może znacznie się przyczynić.
Zwróćmy więc czasem głebiej uwagę na stan swojego organizmu, aby zwykłym zaniedbaniem odczynu nie zniwelować efektów swoich działań na siłowni lub popsuć zdrowia. Obserwacja swojego ciała oraz reakcji jest bardzo ważna !