Nie każdy musi wykluczać pewne produkty z ze swojej diety, ponieważ nie każdy jest uczulony. Robienie tego jedynie ze względu na panującą modę jest swego rodzaju bezsensownym ograniczeniem samego siebie, chyba, ze najzwyczajniej nam one nie smakują. Nietolerancje pokarmowe to najprościej mówiąc ukryta reakcja naszego organizm, która wywołuje niewłaściwą odpowiedź na niektóre pokarmy. Jej objawami są najczęściej zespół jelita drażliwego, bóle głowy i migreny, czasem także problemy skórne, a także bóle brzucha i biegunki. W przypadku występowania nietolerancji pokarmowej, jej objawy mogą być złożone i pojawić się nawet po kilku dniach. Jeśli zaś chodzi o alergie, objawy pojawiają się natychmiast. Są to m.in. obrzęki katar, problemy z oddychaniem czy tez wysypka. Są to reakcje układu immunologicznego, które jak widzimy mogą być o wiele bardziej niebezpieczne.
Nietolerancje, które najczęściej występują to te, które związane są z brakiem jakiegoś enzymu, rozkładającego dany składnik i konsekwencje z tym związane. Nietolerancja histaminy, fruktozy, glutenu, laktozy o glutaminianu sodu to te, które występują najczęściej. Niezbędne są badania w tym kierunku, jeśli czujemy się źle po jakichś produktach, ze względu na to, ze nietolerancje często ciężko jest samemu powiązać, jeśli chodzi o objaw i daną nietolerancję. Warto jest więc zrobić badania na alergeny, aby nie być zmuszonym eliminować niepotrzebnie produkty z diety. W przypadku alergii należy danych 'uczulaczy' unikać totalnie, jeśli zaś chodzi o nietolerancje, najczęściej po prostu zachować umiar. Warto także przyjmować dostosowane do nietolerancji probiotyki naturalnego pochodzenia.
Nie idźmy więc za modą, a po prostu się badajmy. Nie eliminujmy całkiem glutenu z diety, jeśli w ogóle nam on nie szkodzi i lubimy go; )