licznych reakcjach biochemicznych, gdzie wspomaga działanie innego antyoksydantu, jakim jest witamina E, a tym samym opóźnia proces starzenia się organizmu i przyśpiesza regenerację komórek. Selen pełni czynną rolę w przemianach hormonów tarczycy, a jego korzystne działanie przypisywane jest hamowaniu rozwoju chorób serca, w tym miażdżycy oraz niektórych nowotworów tj. żołądka, tarczycy, wątroby oraz prostaty. Wspomaga leczenie niedożywienia białkowo-energetycznego oraz wielu schorzeń występujących na tle neurologicznym. Selen znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego, takie jak grzyby, czosnek, cebula, brukselka, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, pomidory, szparagi, kalarepa. Bardzo istotne jest pochodzenie wymienionych powyżej surowców. Do produktów spożywczych o wysokiej zawartości selenu należą także te pochodzenia zwierzęcego, tj. podroby (nerki), skorupiaki oraz ryby, ale również mleko i jego przetwory oraz żółtka jaj. Pokrycie dziennego zapotrzebowania na selen zależna jest od wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej oraz cech otaczającego nas klimatu. Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu, może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Małe spożycie selenu doprowadza np. do osłabienia mięśni, jego nadmiar zaś może wywołać utratę włosów, paznokci.