suszone owoce i morele oraz figi. Bakalie mają w sobie wiele cennych składników odżywczych przy czym są bardzo smaczne. Bakalie są niezawodne podczas wytężonego wysiłku umysłowego i fizycznego. Do bakalii zaliczamy orzechy i suszone owoce. Każde z nich mają inne właściwości, ale wszystkie mają witaminy z grupy B i D, żelazo, cynk i wapń. Suszone morele korzystnie wpływają na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w leczeniu anemii. Wysoka zawartość beta-karotenu sprawia, że morele poprawiają odporność i pozytywnie wpływają na wygląd skóry. Rodzynki zaś obniżają poziom cholesterolu i przyśpieszają spalanie tłuszczu. Suszone śliwki i figi zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny i reguluje jego pracę. Daktyle dzięki zawartości salicylanów, są pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych. Do bakalii zaliczamy także orzechy. Orzechy mają w swoim składzie duże ilości tłuszczu, co wpływa na ich kaloryczność. Warto jednak po nie sięgać ze względu na ich właściwości. Migdały dzięki zawartości witaminy E, pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry a zawarty w nich magnez pomaga zwalczyć stres. Orzechy włoskie i laskowe pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, a także poprawiają koncentrację oraz zdolność uczenia się. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, orzechy mają bardzo niski poziom glikemiczny, dzięki czemu sycą na dłużej. Do ich zalet zaliczamy także wysoką zawartość błonnika. Obecność cynku, fosforu, potasu i żelaza w bakaliach korzystnie wpływa na układ krwionośny. Mimo, że niektóre składniki bakalii są dosyć kaloryczne to warto po nie sięgać. Bakalie to znakomity zamiennik niezdrowych przekąsek. Kiedy dopadnie nas głód czy spadek energii sięgnijmy po suszone owoce.