Szparagi są niedocenianym przez wiele osób warzywem. Sezon na nie trwa tylko od maja do lipca. Tymczasem warto je włączyć do swojej diety, nie dość że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników.
Są także lekkostrawne i niskokaloryczne, w 100g mają tylko 18kcal a przy tym 2.2g białka.
Zawierają wiele wartościowych witamin takich jak wit.A, B1, B2, B3 (niacyna), B6 oraz B9 – kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, dodatkowo kwas foliowy chroni przed starzeniem oraz utrzymuje układ krążenia w dobrym stanie...
Kolejnym cennym składnikiem zawartym w szparagach jest błonnik – pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca, wspomaga prawidłową pracę jelit oraz ma pozytywne działanie na przemianę materii. Poza tym zawierają także witaminę C, E i K jak i cały szereg minerałów: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, beta karoten.
Jak wybrać i przygotować szparagi ?
To bardzo proste. W sklepie powinniśmy zwrócić uwagę na to by szparagi były jędrne i wilgotne, pocierając szparagi o siebie powinny one charakterystycznie skrzypieć.
Zielone szparagi nie wymagają obierania, przed gotowaniem wystarczy tylko je umyć oraz obciąć ich końcówki ok. 3cm. Sprawdzonym też sposobem jest wygięcie szparaga wtedy końcówka sama powinna się odłamać.
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco(można związać nitką by stały prosto) pod przykryciem, ok. 10 minut. Główki szparagów mogą wystawać ponad gotująca się wodę, ponieważ są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary.
Prosto, szybko i smacznie:)